Dit komt erbij kijken als je wilt studeren in het buitenland

Het wordt steeds populairder om in het buitenland te studeren. Of dit nu is voor een semester — als onderdeel van je studie hier in Nederland — of voor een volledige studie, het is een fantastische ervaring! Lonkt bij jou het buitenland ook, maar heb je geen waar je moet beginnen of wat er allemaal bij komt kijken? Geen zorgen, wij helpen je op weg!

Allereerst geven we hieronder wat informatie over de stappen die komen kijken als je een deel van je huidige studie in het buitenland wilt gaan volgen. Wil je je inschrijven voor een volledige opleiding over de grens? Scroll dan even iets verder naar beneden.

Een semester aan een buitenlandse onderwijsinstelling

1. Zoek je droom studie

Je bent op zoek naar de studie van je dromen, maar er is zoveel keuze en aanbod! Dit kan het allemaal nogal verwarrend maken. Zoek hulp! Je kunt bijvoorbeeld bij KILROY  meer informatie vergaren. KILROY werkt samen met diverse universiteiten in het buitenland. De studieadviseurs helpen je met het vinden van een semester, bachelor of master in het buitenland, met je aanmelding en andere praktische zaken zoals vliegtickets, je visumaanvraag en het maken van een begroting.
Lees HIER de meest internationale universiteiten van 2017.

Studeren in het buitenland

2. Aanvraagprocedure 

Zodra jij een geweldige studie op het oog hebt, is het van belang dat je zowel toestemming krijgt van je huidige opleiding als van de buitenlandse universiteit. Voor toestemming van de examencommissie is het nodig een dossier te vullen met bijvoorbeeld de volgende documenten:  

  • Kopie paspoort 
  • Cijferlijst
  • Aanvraag toestemming formulier 
  • Aanbevelingsbrief van je coach/begeleider 
  • CV (Engels)
  • Motivatiebrief 
  • IELTS of TOEFL resultaten

De aanvraagprocedure loopt via een International Office of Buitenlandbureau bij jou op school. Vraag hier dus goed na welke documenten je allemaal precies moet aanleveren. Deze documenten zijn je ticket naar een geweldige ervaring, besteed hier dus zorgvuldig je tijd aan! 

3. Financiering 

Ben je geselecteerd voor een studie in het buitenland? Gefeliciteerd! Om je tegemoet te komen in de kosten, kunnen studenten die voor een periode van minimaal 3 maanden gaan studeren in een ander Europees land in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs. Dit betekent dat je een maandelijks bedrag ontvangt op je rekening. Het budget voor de Erasmusbeurzen wordt toegewezen aan jouw hogeschool of universiteit. en aanmelden voor een Erasmusbeurs gaat dan ook via jouw onderwijsinstelling. Om voor een Erasmus beurs in aanmerking te komen moet je minimaal je eerste studiejaar hebben afgerond. Meer informatie hierover kun je krijgen bij het bureau buitenland of het internationaal contactpunt van jouw hogeschool of universiteit.

Daarnaast kun je je met je ISIC kaart aanmelden om kans te maken op een Global Study Award t.w.v. 10.000 pond (zo'n €11.000). Per jaar worden er 6 van deze beurzen uitgegeven (4 voor studies startend in het najaar en 2 voor studies startend in het voorjaar) aan zeer gemotiveerde studenten. Wil je meer informatie en/of je aanmelden voor deze beurs? Neem dan een kijkje op DEZE pagina. 

4. OV-chipkaart en studiefinanciering

Als student in Nederland heb je recht op een OV-chipkaart en kun je studiefinanciering krijgen in de vorm van een lening. Omdat je door je buitenlandstudie geen gebruikmaakt van je studentenreisproduct, krijg je met de ov-vergoeding maandelijks een geldbedrag op je rekening gestort om jou toch tegemoet te komen. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van de ov-vergoeding een uitwonende beurs aan te vragen. Dit kun je allemaal regelen in Mijn DUO

 Studeren in het buitenland

5. Huisvesting 

Een geschikte woning zoeken is een leuke tijdbesteding, maar vergt vaak ook veel geduld. De ene stad heeft meer aanbod dan de andere. Vaak zijn er ook universiteiten die jou huisvesting bieden zoals in een studentenflat of op de campus van de school. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een leuke woning! Er zijn verschillende groepen op Facebook waar studenten uit een vorige semester hun woning verhuren. Via deze weg kun je ook op zoek naar huisgenoten. Op Facebook is er veel aanbod te vinden als je op '(stad) Erasmus student (jaar)' zoekt.  

Studeren in het buitenland

6. Visum

Als Nederlander heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie. Voor niet-Europese landen heb je wel een visum nodig. Het kan moeilijk zijn om deze documenten aan te vragen. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele maanden. Hou hier rekening mee! Op WilWeg.nl staat per land uitgebreid beschreven hoe je een visum kunt aanvragen. Heb je een ISIC kaart? Dan kun je tot 50% korting krijgen op je visa bemiddelingskosten.

7. Verzekering

Zorg ervoor dat je een reisverzekering afsluit. Het is handig om eerst bij je huidige verzekering te controleren waar je al voor verzekerd bent om onnodige kosten te besparen.

8. Vergeet je ISIC kaart niet!

De ISIC kaart biedt jou ruim 42.000 kortingen en voordelen in meer dan 130 landen wereldwijd. Ideaal dus tijdens je buitenlandavontuur. Je kunt korting krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea en culturele en historische bezienswaardigheden. Heb je nog geen ISIC kaart? Dan kun je 'm hier bestellen.

 

Een volledige studie in het buitenland

Ben jij helemaal ready om Nederland voor een paar jaar te verruilen voor een ander land? Super gaaf! Natuurlijk kun je zelf op onderzoek gaan naar opleidingen bij verschillende buitenlandse onderwijsinstellingen, maar hier komt toch nog best veel bij kijken. Ook is vaak het aanmeldproces bij deze universiteiten net wat anders dan hier in Nederland. Op de website van KILROY kun je heel veel informatie inzien over studeren aan één van de meer dan 50 partneruniversiteiten over de hele wereld. Daarnaast kunnen de medewerkers je persoonlijk informeren en assisteren bij het gehele aanmeldproces. Handig toch? Weet je zeker dat alles tot in de puntjes geregeld is.

)