Welke studiebeurs past het beste bij jou en hoe pak je dit aan?

Studeren in het buitenland met een studiebeurs

Wil jij ook graag een tijdje in het buitenland studeren, werken of stage lopen maar kan je dit niet bekostigen met je bijbaantje? Lees dan hier een aantal tips die helpen om je droom waar te maken.

Misschien is het namelijk zo dat jij in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van een studiebeurs. Er zijn verschillende studiebeurzen die jou wat extra financiële ruimte kunnen bieden. Het vereist vaak enig speurwerk en tijd om de juiste beurs te vinden en aan te vragen. Er zijn genoeg redenen om te studeren in het buitenland, maar de financiën kunnen nog lastig zijn. Een studiebeurs voor het buitenland is de perfecte oplossing!

Dé aanpak om een studiebeurs voor het buitenland te krijgen:

1. Voor een overzicht van beschikbare studiebeurzen kun je terecht op de pagina van Wil-Weg.
Wil-Weg is hét informatie platforum voor Nederlandse studenten die een tussenjaar, studie of stage in het buitenland willen doen. Voor voorbereidende informatie, maar zeker ook voor breed aanbod aan beschikbare beurzen wereldwijd kan je hier terecht!

2. Op scholarshipportal.com staan maar liefst 1.264 verschillende beurzen, uitgesplitst per land. Dit portal is een initiatief van studyportals.com, een platform dat zo goed als alle wereldwijd beschikbare master- en bachelor programma’s, taalcursussen, losse vakken, PHD’s en dus ook scholarships, categoriseert.

3. 3. Laat je informeren en adviseren door de studieadviseurs van KILROY en meld je aan bij de KILROY foundation.
De KILROY Foundation ondersteunt initiatieven op het gebied van onderwijs in ontwikkelingslanden en verstrekt daarnaast “Grants” voor jongeren die willen studeren, stage lopen of vrijwilligers werk willen doen in het buitenland. Bezoek de website voor de vereisten van deze studiebeurs voor het buitenland en dien je verzoek in.

4. MELD JE TIJDIG AAN!
Begin zo vroeg mogelijk met jouw zoektocht en wacht niet te lang met het indienen van jouw aanvraag. 

5. Dien je aanvraag in nadat je officieel bent toegelaten tot de opleiding
Aanmelden zonder kopie van het bewijs dat je bent toegelaten tot de opleiding in het buitenland kan tot gevolg hebben dat je aanvraag niet in behandeling wordt genomen.                                                                                                                           . 

6. Maak een standaard aanvraag
Waarschijnlijk dien je meerdere aanvragen in bij verschillende studiebeurzen. Maak een standaard aanvraag en pas deze aan per beurs, dit scheelt je een hoop tijd! 

7. Geef per aanvraag duidelijk aan waarom jij denkt in aanmerking te komen voor deze specifieke beurs.
Iedere beurs heeft een bepaald doel en bepaalde voorwaarden. Leg duidelijk uit waarom jij de betreffende beurs nodig hebt voor de keuze van je studie. 

8. Informeer bij jouw opleiding
Natuurlijk kun je ook altijd terecht bij jouw eigen instelling. Vaak is er een “International Office” of een dergelijke dienst beschikbaar. Zij kunnen vaak heel veel en nuttige informatie geven over de mogelijkheden.

Mocht je niet in aanmerking komen voor een studiebeurs, don't give up yet! 

De ISIC Association, StudyPortals en de British Council hebben de Global Study Awards in het leven geroepen. Het doel van de Global Study Awards is jongeren te stimuleren om na de middelbare school in het buitenland te gaan studeren. Niet alleen de studie draagt bij aan de toekomst van de jongeren, maar ook het leren kennen van andere landen, culturen en talen.

Met deze tips heb jij vast binnen no time een passende studiebeurs gevonden. Zo kun je met een gerust hart beginnen aan je buitenlandse avontuur, en kun je met je zuurverdiende centen van je bijbaantje gaan genieten van het studentenleven. Proost! 

)