Twijfel je over een semester in het buitenland? Heb je dat extra duwtje in de rug nodig? Lees dan deze 10 redenen!

10 redenen waarom studeren in het buitenland een absolute aanrader is

Heb je echt nog 10 redenen nodig om naar het buitenland te vertrekken? Of ben je al geweest en ben je benieuwd of je deze 10 redenen wel zo hebt ervaren? Of nog steeds geen buitenland ervaring en heb je dat extra duwtje in de rug nodig? Dat moet dan met dit artikel wel lukken. En als je al bent geweest, waarom niet nog een keer? Je kan altijd een extra half jaar weg naast je bachelor, tijdens je minor of misschien wel je hele master in het buitenland. Nu eerst de 10 redenen waarom je zou moeten gaan..

1 – Geef je CV een boost

Dit moet natuurlijk niet je allerbelangrijkste reden zijn maar het helpt wel zeker mee! Toch ideaal om de tijd van je leven te hebben en ondertussen ook nog eens je CV een upgrade geven. Tegenwoordig is het een standaard vraag bij elke sollicitatie, ‘of je wel buitenland ervaring hebt’. Dus zorg dat je daar een goed antwoord op kan geven tijdens je sollicitatie! Is een buitenlandervaring dan echt zo belangrijk? Wij denken van wel, en dat zullen we verder uitleg in dit artikel.

2 – Fluent in English


Als Nederlanders staan wij er om bekend dat wij erg goed zijn in de Engelse taal. Wij hebben namelijk het voordeel dat onze series en films niet worden vertaald en eigenlijk de hele dag wel Engels horen. Maar het spreken blijft altijd wel een beetje spannend, want wie weet maak je een fout .. dat maakt natuurlijk niks uit! Wat van die fouten kan je alleen maar leren. Dus nadat je door die onzekerheid bent van het Engels spreken, ga je misschien zelfs Engels denken. Het voordeel is dat je met meerdere mensen bent die in dezelfde positie zitten, dus leer van elkaar en wie weet kan jij na een half jaar wel in Engels dromen!

3 – Nog meer talen

Je kan natuurlijk naar Australië, Engeland of Amerika, dan hoef je eigenlijk alleen maar aan je Engels te werken. Maar als je niet naar een Engelstalig land gaat, dan kan je misschien nog wel een taal erbij leren. Als je al twee uur per week les neemt, en je boodschappen voortaan doet in de taal van jouw gekozen land, kom jij misschien wel drietalig terug in Nederland? En hoe leuk als je makkelijk met de lokale mensen kan communiceren! Kijk hier of we korting geef op de taal die jij wilt leren!

4 – Cliché, je leert jezelf kennen

Deze opmerking heeft natuurlijk iedereen al wel een (paar) keer gehoord. Door een buitenland ervaring, studie of reis, leer je je zelf pas echt goed kennen. Ik vond het zelf ook altijd een cliché opmerking maar het is echt waar. Door eens in je eentje er voor te staan, zelf de keuzes te moeten maken, leer je jezelf dus echt wel kennen. 

5 – Verantwoordelijkheid

Dan gaan we gelijk door naar punt 5, want doordat je alleen in een onbekend land bent, moet je het dus ook echt zelf uitzoeken. Geen mama of papa die je even kan bellen, maar zelf oplossingsgericht te werk gaan. En hoe trots kan je op jezelf zijn als je na een paar maanden alles toch in je eentje hebt geregeld? Het vergt namelijk toch wat lef om het allemaal zo in je eentje te regelen.

6 – Vrienden voor het leven

Waarschijnlijk heb je in Nederland ook al een gezellige vriendenkring, maar het is natuurlijk ook leuk om nieuwe vrienden te maken in het buitenland. Ik vind het zelf altijd bijzonder hoe deze vriendschappen ontstaan, aangezien je vaak heel snel heel close wordt. Je bent immers opeens elke dag samen! Maar daardoor ken je elkaar wel na een paar maanden door en door… en ik ben van mening dat je nog op de mooiste plek op aarde kan zijn, het helpt ook zeker mee als er leuke mensen bij zijn! En dan kunnen we gelijk weer door naar puntje 7.

7 - Goedkope trips

Goedkope tripjes kan je natuurlijk maken vanuit de plek waar je aan het studeren bent, maar weet je hoe je pas echt goedkope tips kan maken? Door bij je internationale vrienden langs te gaan. Weekendje Milaan kost opeens bijna niks meer, want je hoeft alleen dat vliegticket te regelen om vervolgens bij die vriend te kunnen slapen, die je vervolgens ook nog eens een gratis tour door Milaan geeft en precies weet waar het top en goedkoop is om te eten. Twee vliegen in een klap, je hebt die vriend weer gezien en je hebt een lekker city tripje achter de rug.

8 – Er verandert niets in de tussentijd

Last van FOMO? Fear of missing out? Dat is helemaal niet nodig, want terwijl jij een fantastische tijd hebt in het buitenland, verandert er niets in Nederland. Nadat je een half jaar of jaar bent weggeweest, heeft iedereen nog steeds hetzelfde leventje. Misschien een vriendin die haar bachelor heeft gehaald en een paar feestjes dat je hebt moeten missen, maar hoe erg is dat nou?

9 – Van korting tot korting leven door ISIC

Wist je dat ISIC actief is in meer dan 130 landen? Dus de kans dat jij naar een land gaat vol met studentenkortingen is zeker aanwezig. Wat dacht je van kortingen op vervoer, restaurants en leuke attracties? Bekijk  snel welke kortingen er lopen in je mogelijk toekomstige woonplaats.

10 – Kilroy helpt je met je ticket en meer

Je kan het natuurlijk zelf regelen, maar het is toch best een fijn idee dat iemand met je meedenkt. Want hoe zit het met je verzekering? En hoe werkt het daar eigenlijk met collegegeld? Allemaal vragen die je bij Kilroy kan neerleggen, en ze helpen je ook zeker met het boeken van je vliegticket en andere zaken.

Nog steeds aan het twijfelen? Zo niet, bedenk dus maar snel wanneer je graag naar het buitenland wilt gaan en maak snel een afspraak met Kilroy  om te kijken wat je opties zijn!

)