Vergroot je kansen op die te gekke baan met een goede sollicitatiebrief.

Zo schrijf je de perfecte sollicitatiebrief

Heb jij een toffe baan op het oog? En kan je nog wel wat hulp gebruiken om indruk te maken met je sollicitatiebrief? Wij helpen je op weg en geven je tips.

De basis

Zorg er allereerst voor dat je je goed hebt ingelezen in de organisatie en de vacature zodat je je sollicitatiebrief hierop kunt aanpassen. Moet je de sollicitatiebrief per mail versturen? Vergeet dan niet je cv als bijlage toe te voegen. 

Aanhef

Zoek uit naar wie je je brief stuurt en spreek hem/haar persoonlijk aan. Dit komt beter over dan "geachte heer/mevrouw".

Deel 1: de eerste indruk

Begin je brief met een killer introductie! Het moet meteen duidelijk zijn waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Brieven met saaie openingszinnen als "hierbij solliciteer ik voor functie X" zijn niet echt origineel en worden eerder in de prullenbak gegooid dan originele openingszinnen. Begin je brief bijvoorbeeld met wat je dacht of voelde toen je de vacature las, zoals "na het lezen van vacature X raakte ik meteen enthousiast en daarom solliciteer ik graag naar de functie".

Deel 2: jezelf en je ervaring

Dit deel van de brief is your time to shine! Vertel wat je al hebt bereikt en welke competenties je hebt. Probeer te voorkomen dat de brief opschepperig overkomt door te schrijven waarom jouw kwaliteiten nuttig zijn voor de functie. Het is belangrijk dat dit deel van je sollicitatiebrief geen kopie wordt van je cv. Vertel iets extra's en laat het een mooie toevoeging zijn aan je cv. Schrijf ook dit deel van de brief op een enthousiaste manier en laat je persoonlijkheid tot uiting komen.

Deel 3: sterke afsluiting

Vat in het laatste deel van je brief in één zin samen waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze job. Vertel daarnaast dat je je sollicitatie graag wilt toelichten in een sollicitatiegesprek en dat de organisatie contact met je kan opnemen voor meer informatie.

Check, check, dubbelcheck

We hoeven je vast niet te vertellen dat spelfouten in je sollicitatiebrief een no-go zijn. Je komt hiermee onprofessioneel over en wordt minder serieus genomen. Check je brief dus goed op foutjes voordat je hem verstuurd.

 

Brief verstuurd? Dan is het nu hopen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek! Good luck!

)