Een goed begin is het halve werk!

Een optimale voorbereiding voor je tentamens

Oh nee, het is weer zo ver... Tentamenweek! De tijd dat je jezelf opsluit in de bibliotheek, even geen sociaal leven leidt en er niks anders lijkt te bestaan dan boeken, leren, notites en hoorcollege's terugkijken. Het zijn de verschrikkelijkste en zwaarste periodes tijdens je studie, omdat je altijd te laat begint met leren of je gewoon heel erg onvoorbereid voelt! Maar hé, het kan ook anders! Voorkom tentamenstress en probeer het volgende lijstje met tips in de praktijk te brengen bij de voorbereiding op je tentamens. 

1. Maak een planning

Zorg dat je inzicht krijgt in je studiematerialen en de tijd die je hebt om te leren. Maak een planning zodat je aan ieder onderdeel genoeg tijd kunt besteden. En hiermee bedoelen we niet een paar hoofdstukken globaal doorlezen, nee; echt bestuderen! Maak je planning ruimer dan je denkt nodig te hebben, want er is altijd wel een onderdeel waar je op blijft hangen. Het helpt om ook vrije tijd in te plannen, dus rooster een uur lunchpauze voor jezelf in, of zorg dat je alle 'kantooruren' reserveert om te leren. 

2. Zoek motivatie

Je kunt wel de hele dag tegen jezelf zeggen; “Het is zo moeilijk” of “Ik kan het niet.” Dat werkt alleen maar averechts! Je wil je kostbare tijd niet verspillen aan klagen, het moet toch gebeuren! Get over it en benut je tijd zorgvuldig. Meestal gaat het leren best prima als je eenmaal bent begonnen. Als het toch echt heel verschrikkelijk is, probeer jezelf dan op andere manieren te motiveren. Beloon jezelf met iets lekkers nadat je op de heft bent gekomen, of vul bijvoorbeeld je planning aan met leuke activiteiten die je pas mag doen als jouw taken zijn volbracht.

3. Vermijd uitstel en afleiding

Om tijdverspilling te voorkomen is het handig om te weten op welke plekken jij het productiefst kunt studeren. Dit kan in de bibliotheek zijn of misschien wel bij je thuis op zolder. Soms helpt het om op een totaal nieuwe plek te gaan zitten: parkeer jezelf ergens in een hoek van een rustig café met een koptelefoon op, alsof je op kantoor zit. Zo heb jij een designated plek zodat je brein snapt dat het nu tijd is om te concentreren. Sommige studenten vinden het prettig om samen te studeren en vormen een studiegroep. Studeren met andere mensen kan ervoor zorgen dat je elkaar aansteekt met productiviteit, maar pas op dat je niet de hele dag gaat zitten kletsen. 

4. Maak onderscheid tussen studie en vrije tijd

Loop niet voortdurend rond met een schuldgevoel wanneer je even niet in je studieboeken hebt gekeken. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het studeren en de momenten van vrije tijd. Het is efficiënter om een paar uur goed geconcentreerd te lezen, dan de hele dag aan je studie te besteden en maar een beetje te leren. Daarnaast heb je ook rust nodig om informatie te verwerken. Ik kan bijvoorbeeld heel slecht 's avonds studeren, dus ik geef mezelf de avonden vrij, in plaats van dat ik ga zitten ploeteren en niks voor elkaar krijg. 

5. Leer slim

Herhaling, herhaling en herhaling! Gebruik post-its met steekwoorden uit de tekst en categoriseer dit met stickers. Zo krijg je een overzicht van de belangrijkste punten. Stel jezelf vragen over een hoofdstuk; waar gaat het hoofdstuk over en wat is het belangrijkste argument van de auteur? Noteer je antwoorden en highlight zinnen in de tekst. Maak aantekeningen, samenvattingen en bekijk bijvoorbeeld oude examenvragen. Met alleen lezen red je het niet. Nog beter: vind een slachtoffer die je een paar lesjes kan geven over het onderwerp wat je probeert te leren. Je kent het pas écht goed als je het ook aan iemand anders kan leren. 

6. Leer hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden

Het allermoeilijkste van studeren is het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Met zoveel stof kun je al snel bedolven raken onder de gigantische hoeveelheid informatie. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je nu echt moet leren voor het tentamen, vooral als je veel hoofdstukken moet kennen. Probeer inzicht te krijgen in het hoofdstuk en je te concentreren op de grote lijnen in de tekst. Vind je dit alsnog moeilijk? Sommige studieboeken hebben een samenvatting of overzicht aan het einde van elk hoofdstuk. Gebruik dat als initiële leidraad, en bouw daaruit verder. 

Dan nog een hele goede laatste tip... Het belangrijkste is om in jezelf te geloven. Vertrouw erop dat je het kunt! Dus waar wacht je op? Ga aan de slag!

7. Schakel externe hulp in als het nodig is

Misschien is er een onderwerp waar je niet sterk in bent, maar moet je wel slagen voor het examen. In dat geval moet u niet alleen lijden, maar een bijlesdocent regelen! Met een paar uur 1-op-1 bijles ben je zo weer mee. BijlesHuis regelt daarom betaalbare bijles op locatie of online.

Stress verminderen Stress? Deze manieren helpen het verminderen
tijd verdelen tussen studie en vrije tijd Een betere balans tussen studie en vrije tijd? Zo doe je dat!
)