Een goed begin is het halve werk!

Een optimale voorbereiding voor je tentamens

Je krijgt er een paar keer per jaar mee te maken, tentamenweek! De tijd dat je jezelf opsluit in de bibliotheek, even geen sociaal leven leidt en er geen einde aan lijkt te komen. Eigenlijk de verschrikkelijkste en tegelijkertijd zwaarste periodes tijdens je studie, omdat je misschien ook weer veel te laat bent begonnen met leren. Maar hé, het kan ook anders! Bereid je goed voor zodat je wat stressrimpels en hoofdpijntjes vermijdt. Voorkom tentamenstress en probeer het volgende lijstje met tips in de praktijk te brengen voor je tentamenweek. Een goede voorbereiding voor je tentamens is het halve werk. 

1. Maak een planning

Zorg dat je inzicht krijgt in je studieboeken en daarbij de bijbehorende hoofdstukindelingen. Maak een planning zodat je aan ieder hoofdstuk genoeg tijd kunt besteden. En hiermee bedoelen we niet het hoofdstuk globaal doorlezen, nee; echt bestuderen! Maak aantekeningen, samenvattingen en bekijk bijvoorbeeld oude examenvragen. 

2. Zoek motivatie

Je kunt wel de hele dag tegen jezelf zeggen; “Het is zo moeilijk” of “Ik kan het niet.” Je wil je kostbare tijd niet verspillen aan klagen, het moet toch gebeuren! Get over it en benut je tijd zorgvuldig. Vul bijvoorbeeld je planning aan met leuke activiteiten die je pas mag doen als jouw taken zijn volbracht. Beloon jezelf met een Netflix marathon of ga op stap met vrienden.  

3. Vermijd uitstel en afleiding

Om tijdverspilling te voorkomen is het handig om te weten op welke plekken jij het productiefst kunt studeren. Dit kan in de bibliotheek zijn of misschien wel bij je thuis op zolder. Sommige studenten vinden het prettig om samen te studeren en vormen een studiegroep.

4. Maak onderscheid tussen studie en vrije tijd

Loop niet voortdurend rond met een schuldgevoel wanneer je even niet in je studieboeken hebt gekeken. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het studeren en de momenten van vrije tijd. Het is efficiënter om een paar uur goed geconcentreerd te lezen, dan de hele dag aan je studie te besteden en maar een beetje te leren.

5. Leer slim

Herhaling, herhaling en herhaling! Gebruik post-its met steekwoorden uit de tekst en categoriseer dit met stickers. Zo krijg je een overzicht van de belangrijkste punten. Stel jezelf vragen over een hoofdstuk; waar gaat het hoofdstuk over en wat is het belangrijkste argument van de auteur? Noteer je antwoorden en highlight zinnen in de tekst.

6. Leer hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden

Het kan moeilijk zijn om te weten wat je nu echt moet leren voor het tentamen, vooral als je veel hoofdstukken moet kennen. Probeer inzicht te krijgen in het hoofdstuk en je te concentreren op de grote lijnen in de tekst. Er staat veel in de tekst maar overspoel jezelf niet met onnodige informatie!

Het is een slechte gewoonte om tijdens het studeren jezelf geen beweging en frisse lucht gunnen. Je hersenen zijn actiever wanneer je af en toe een pauze neemt. Met name een rondje lopen in de buitenlucht doet het goed! Verruil je laptop voor je sportschoenen en loop een rondje in de buurt! 

Het belangrijkste van alles is om in jezelf te geloven. Vertrouw erop dat je het kunt! Dus waar wacht je op? Ga aan de slag!

)