Denk aan al het lekkere eten wat je nu misschien misloopt…
“Ben jij onze nieuwe huisgenoot? Stuur dan een berichtje! NO INTERNATIONALS!”
Als je in een studentenhuis woont dan heb je bovenstaande zin misschien wel een keer in een facebookgroep of kamernetadvertentie geschreven. De (studenten)huizencrisis neemt toe, en duizenden studenten kunnen geen kamer vinden. Dit is extra moeilijk voor internationale studenten, die vaak niet eens in aanmerking komen voor een kamer.
Er zijn verschillende redenen waarom sommige huizen ervoor kiezen om geen internationals toe te laten. De taalbarrière is een bekende, maar ook het korte verblijf van de internationale student kan tegen ze werken. Toch zijn dat ook redenen om juist wel een internationale student toe te laten. Maar waarom zou je eigenlijk wél een internationale student als huisgenoot willen hebben?
Laten we beginnen met de twee bekendste argumenten tegen internationale huisgenoten en waarom het ook argumenten vóór zouden kunnen zijn.
De taal:
Het is even wennen om Engels te moeten praten, maar het is wel goed om te oefenen! En naast Engels kan je misschien ook wel een beetje Duits, Spaans of Frans leren. In deze groeiende internationale maatschappij is het helemaal niet zo’n slecht idee om je Engels een beetje bij te spijkeren of een paar woorden op te pikken in een andere vreemde taal. Het hebben van een buitenlandse huisgenoot geeft je dan wel een lekkere stok achter de deur.
De huurperiode:
Het is natuurlijk niet optimaal om elke 6 maanden allemaal nieuwe huisgenoten te hebben. Je wilt een veilige en bekende plek hebben om te wonen en steeds aan nieuwe personen moeten wennen helpt daar niet echt bij. (Toch hebben korte huurperiodes ook voordelen, denk bijvoorbeeld aan die ene superirritante trapstamper of afwasvergeter die maar niet wil vertrekken). Daarnaast kun je op deze manier wel heel veel verschillende soorten mensen leren kennen in je studententijd en wie weet, misschien hou je er nog een internationaal logeeradres aan over.
Ook zijn er ook een heleboel internationals die wel voor langere tijd in Nederland willen wonen. Deze mensen doen vaak een hele bachelor of meerjarige master in Nederland en willen juist zo veel mogelijk integreren. Het kan dus geen kwaad om even door te vragen om erachter te komen hoe lang jouw potentiele roomie in ons kikkerland gaat blijven.
Daarnaast zijn er nog een andere vóór argumenten:
Internationale studenten zijn vaak betrokken en dankbare huisgenoten omdat ze weten hoe moeilijk het is om een huis te vinden. Daarnaast zijn internationale studenten vaak op elkaar aangewezen, waardoor ze moeilijk integreren in Nederland. Jij kunt ze een handje helpen door ze in een Nederlands huis te laten wonen. Zo leren zij meer over Nederland en leer jij ook weer iets over een nieuwe cultuur!
Ook denk ik dat het helpt als je de verwachtingen in je huis een beetje bijstelt. Ik woonde in een studentenhuis met 7 mensen en achteraf gezien hadden we best een van de kamers kunnen ‘reserveren’ voor een internationale student. Zo kun je elk semester een student superblij maken, maar is 85% van je huisgenoten nog steeds Nederlands.
Al met al is het hebben van een internationale huisgenoot zo slecht nog niet. Denk aan al het lekkere eten wat je nu misschien misloopt…