Besteed je tijd slim en vind zo een goede balans tussen je studie, bijbaan en vrije tijd!

Een betere balans tussen studie en vrije tijd? Zo doe je dat!

Heb je het idee dat je dagen alleen maar bestaan uit studeren, eten en weer slapen? Zou je wel wat efficiënter willen studeren? Tijd om dit aan te pakken en je studietijd efficiënt in te delen. Zo zorg je voor meer evenwicht tussen studietaken en je vrije tijd. Wij helpen je op weg met deze tips.

Creëer overzicht

Maak allereerst een overzicht van dingen die je écht moet doen. Je kunt dit doen per studieperiode, per maand of per week, wat jij het handigst vindt. Blok vervolgens dagen, of in ieder geval een paar uur per keer, wanneer je aan een specifieke taak gaat werken. Je hebt nu een duidelijk doel voor dit studiemoment waardoor je ook efficiënter hiermee bezig zal zijn. Plan ook genoeg vrije tijd in om gezellig met vrienden af te spreken of te sporten.

Vermijd afleiding

Belangrijk is dat je zo min mogelijk wordt afgeleid tijdens het studeren. Ga daarom studeren op een plek waar je je goed kunt concentreren. Dit is voor iedereen weer anders. De een werkt het best in een stille bibliotheek terwijl een ander het liefst werkt met wat meer reuring om zich heen, bijvoorbeeld in een café. Sowieso goed om te doen is om je telefoon weg te leggen of in ieder geval op stil te zetten. Zo word je niet gestoord door berichtjes en kun je je volledig focussen op je studietaak.

studeren in de bibliotheek

Ga sporten

Sporten heeft niet alleen een positief effect op je uithoudingsvermogen, maar ook op je gemoedstoestand. Je zult je erna meer ontspannen voelen waardoor je weer gefocust aan het werk kunt. Je hoeft je echt niet helemaal in het zweet te werken om dit effect te bereiken, een wandeling in een park in de buurt doet ook al wonderen!

Neem pauzes

Om je goed te kunnen blijven concentreren is het aan te raden om korte pauzes in te lassen. Heb je een onderdeel af? Ga dan even iets anders doen. Het is geen goed idee om in alle haast door te gaan naar je volgende taak, want hierdoor verlies je focus en motivatie. Houd bijvoorbeeld de 80/20 regel aan en werk zo voor 80% van de tijd en plan de overgebleven 20% in voor pauze.

Durf nee te zeggen

Hoe moeilijk het ook kan zijn, nee zeggen is soms wel nodig om je aan je tijdsplanning en prioriteiten te kunnen houden, maar...

Blijf ook leuke dingen doen!

Geef jezelf genoeg vrije tijd voor leuke dingen naast je studie. Een drukke studieperiode is niet altijd even leuk, maar zorg dat je leven een feestje blijft! Zeg dus niet altijd "nee" tegen je vrienden, maar blijf gezellige film-, sport- of chill-avondjes houden.

Leuke dingen tijdens drukke planning

Evalueer je schema

Hoe is je balans tussen studie en vrije tijd geweest? Probeer dit van tijd tot tijd te evalueren. Wat werkte goed in je planning en wat zou je in de toekomst kunnen verbeteren? Door hierover na te denken kun je in het vervolg je agenda misschien anders indelen.

 

studiebureau Hoe je wél zou moeten leren
ontspannen in een paar minuten 15 tips om in 5 minuten te ontspannen
Ontspannen tijdens stress Stress? Deze manieren helpen het verminderen
)