Studeren en geld, hoe doe je dat?

Verschillende soorten leningen voor tijdens je studie

Studeren is tegenwoordig een kostbare aangelegenheid. Na de afschaffing van de basisbeurs moet je namelijk al je collegegeld zelf betalen. Als je dan ook nog op kamers gaat, stapelen de kosten zich verder op. Springen je ouders niet bij en heb je geen extreem goed betaalde bijbaan, dan zul je moeten lenen voor je studie. Via DUO is er een gunstige lening te verkrijgen. Maar als je daar geen recht op hebt, zijn er ook alternatieven.

Lenen bij DUO
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een overheidsinstantie waarbij studenten tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Omdat de marktrente zo laag is, is de rente over deze lening 0%. Maar als in de toekomst de rente gaat stijgen, kan de rente op deze lening ook gaan stijgen. Veel studenten hebben dan ook de angst dat ze die lening na hun studie misschien niet meer kunnen terugbetalen. Deze angst is onterecht. Ten eerste mag je 30 jaar doen over het aflossen van je studieschuld. Verder hoef je altijd maar een vast deel van je maandsalaris aan aflossing te besteden. Mocht je dus onverhoopt geen topfunctie bemachtigen en op bijstandsniveau komen te zitten, dan hoef je per maand maar weinig af te lossen. Als je door je lage inkomen je schuld binnen 30 jaar nog niet hebt afgelost, dan wordt het nog af te lossen deel van je schuld kwijtgescholden. Als je na je studie een laag inkomen hebt, kom je met deze voorwaarden dus niet in de problemen. Verder is er voor studenten wiens ouders een laag inkomen hebben nog een aanvullende beurs. Dit is maandelijkse gift die niet terugbetaald hoeft te worden.

Doorlopend krediet
Om een gunstige lening bij DUO te verkrijgen moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld als 30-plusser niet meer bij DUO lenen. Als je dan niet genoeg geld hebt om je studie te bekostigen, kun je een doorlopend krediet bij een bank aanvragen. Bij een doorlopend krediet kan je iedere maand zoveel lenen als je nodig hebt, waardoor je nooit teveel leent. Je doorlopend krediet is eigenlijk een betaalrekening waarop je constant rood staat, maar wel met gunstigere voorwaarden en een lagere rente. De rente op je lening is wel variabel. Als de rente plotseling stijgt, kan je dus ineens geconfronteerd worden met hoge kosten.

Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening leen je in één keer een groot bedrag wat je vervolgens stapsgewijs gaat aflossen. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel je iedere maand moet aflossen. Je moet met een persoonlijke lening van tevoren al goed kunnen inschatten hoeveel geld je voor de studie in totaal nodig hebt. Als je namelijk te weinig geld leent, heb je aan het eind van de studie geldgebrek. Als je daarentegen te veel hebt geleend, heb je meer geld aan rente uitgegeven dan dat eigenlijk nodig was. In vergelijking met een doorlopend krediet geeft een persoonlijke lening dus meer zekerheid, maar je hebt wel meer kans dat je uiteindelijk teveel of te weinig geld hebt geleend.

)