Door Lonely Planet samengesteld, maar met een eigen touch van ISIC.

Top 10 plekken in Europa in 2018

Vorige week heeft Lonely Planet de tien mooiste plekken onthuld om te bezoeken in 2018 in Europa. En wij staan er in met een Nederlandse provincie, zelfs op nummer 3! Dat hebben we toch best goed gedaan, soms vergeet je even hoe veel mooie plekjes Nederland zelf eigenlijk heeft. Maar gelukkig staan er ook andere mooie plekken buiten Nederland op, dus dan hebben we weer een reden om onze koffers te pakken..

 

1. Emilia-Romagna, Italie
Is Italie de beste plek om te eten? En is het nog lekkerder in Emilia-Romagna? Ten eerste zijn er vele ‘eettochten’ in Bologna, wandelen om te eten, wordt het nog beter? Maar we worden ook heel blij van heerlijke prosciutto di Parma. En als het even kan ook nog een beetje parmigiano reggiano (Parmezaanse kaas) en balsamicoazijn? Allemaal uit deze regio. Nu al een verdiende eerste plek.

 

2. Cantabrië, Spanje
Cantabrië in het noorden van Spanje, een prachtig deel groen. Met schilderachtige dorpjes en parelwitte stranden. Misschien niet de meest populaire en bekendste spot, maar misschien juist daarom interessant. Je vindt hier mooie badplaatsen, zoals San Vincente de la Barquera en Comillas. Ook kan je hier prachtige prehistorische grotten bezichtigen. Dan reis je richting Cueva de El Castillo of de grotten van Altamira.

 

3. Friesland, Nederland
De meeste toeristen bezoeken Amsterdam, maar dit jaar staat de provincie Friesland centraal. Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland, die dit jaar zelfs de Culturele Hoofdstad van Europa is. Maar naast deze stad is er natuurlijk nog meer, zoals de Friese meren en niet te vergeten de wadden eilanden. De perfecte plek om te ontsnappen bij zandduinen, lange stranden en de wadden.

 

4. Kosovo
Het kleine Kosovo, vaak gezien als een doorreis bestemming ingeklemd tussen twee bergketens in het hart van de Balkan. Waarom is deze plek altijd onder de radar gebleven? Dit jaar vieren ze 10 jaar onafhankelijkheid en dat moeten gevierd worden met toerisme. Dus pak je spullen en ontdek Kosovo.

 

5. Provence, Frankrijk
Nergens voel je Vive la France zoals in de Provence in Frankrijk. Geniet van het heerlijke Frankrijk tussen de olijfgaarden en lavendelvelden, en kom tot rust aan de kust en in charmante stadjes. Waan je in luxe in Aix-en-Provence of ga je voor het oude stadje Vence?

 

6. Dundee, Schotland
Een reisje naar Dundee zal je verrassen. De stad staat bekend om haar design, is gelegen aan de monding van de rivier de Tay, ligt vlakbij het knusse haventje Broughty Ferry en in dertig minuten zit je op het platteland waar je kan verdwalen in kastelen. Wat wil je nog meer?

 

7. Cyclades, Griekenland
Verspreid in de Egeïsche Zee tussen Naxos en Amorgos, liggen de Cycladen. Zon, strand en niet nadenken bij de tijd - de ideale ingrediënten om uit te schakelen. Kenmerkend voor de Cycladen eilanden zijn de typisch Griekse witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen, de witte koepelkerkjes en de smalle straatjes en steegjes. De gezelligheid, schoonheid en gastvrijheid van de mooie dorpen en stadjes in combinatie met de blauwe zee en het warme zonnetje zijn gewoonweg onweerstaanbaar voor de meeste mensen.

 

8. Vilnius, Litouwen
De andere twee Baltische staten hebben de laatste jaren de aandacht getrokken, maar de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, vraagt stilletjes ook om wat aandacht. De fascinerende maar soms schrijnende geschiedenis blijft voelbaar, van de prachtige barokke oude stad tot pijnlijke herinneringen aan een Joodse getto uit de tweede wereldoorlog, maar dit is een stad met een jeugdige energie en het is zeker in opbloei.

 

9. Vipava Valley, Slovenië
De Vipava Valley is gemakkelijk te verwarren met het idyllische Toscane, door de gotische bouwstijl en uitgestrekte wijngaarden. Maar deze vruchtbare wijngebieden, begrensd door steile karstplateaus in het noorden en het zuiden, zijn nog steeds opmerkelijk onontdekt - en ze verbergen zich net ten westen van Ljubljana. Een combi reisje dus.

 

10. Tirana, Albanië
Al eerder van Tirana gehoord? Het hart en de hoofdstad van Albanië, vol beweging en energie. Bezig met een transformatie dankzij de voormalige burgemeester. Hij liet grauwe gebouwen schilderen, moedigde de forensen aan om fietsen boven auto’s te kiezen en gaf meer aandacht aan de groene ruimtes in de stad. Het resultaat mag er zeker zijn!

 

 

 

)