Studeren in een nieuwe stad? Zo maak je snel vrienden!

Ga je binnenkort in het buitenland studeren of verhuis je naar een nieuwe stad in Nederland? Super gaaf, maar misschien ook wel spannend. Je wilt natuurlijk een te gekke tijd hebben en het gezellig hebben met anderen, maar je kent nog helemaal niemand! 

Om je wat op weg te helpen hebben we 5 tips om op een leuke manier mensen te leren kennen in je nieuwe stad.

1. De introductietijd 

Aan het begin van je (buitenlandse) studieperiode worden er vaak introducties georganiseerd. Dit is het perfecte moment om snel veel andere studenten te leren kennen. Denk hierbij aan de introductie van je studiestad, van je opleiding of van een studie- of studentenvereniging. Tijdens de activiteiten die er worden georganiseerd leer je gemakkelijk anderen kennen. Start je in februari? Dan worden er vaak kleinere evenementen georganiseerd. Zorg dat je de Facebookpagina en website van je universiteit of hogeschool checkt voor data. Ga je in het buitenland studeren? Dan krijg je vaak een mentor toegewezen die je alle ins en outs van je nieuwe universiteit en studiestad verteld. Ook organiseren buitenlandse universiteiten vaak een introductie speciaal voor inkomende internationale studenten. Maak hier gebruik van! 

2. Kies voor een studentenhuis

In een studentenhuis gaan wonen is een van de beste manieren om nieuwe mensen te leren kennen. Als je een goede klik hebt met je huisgenoten dan heb je meteen een ingebouwde vriendengroep in je nieuwe stad. Het varieert per studentenhuis in hoeverre je samen dingen onderneemt. Er zijn studentenhuizen die samen boodschappen doen, eten, activiteiten ondernemen en 's avonds op de bank chillen, maar er zijn ook huizen waarin de deuren dichtblijven en iedereen zijn eigen ding doet. Wees niet bang om dan het verschil te maken: zet je deur open en laat merken dat je open staat (ha, snap je 'm?) voor meer contact.     

3. Zeg vaker ja! 

Zeg vaker ja tegen nieuwe dingen of uitnodigingen van medestudenten. Het maakt niet uit dat je niet iedereen goed kent. Je zal niet de enige zijn en er is maar één manier om die awkward beginfase door te komen. Meld je bijvoorbeeld aan voor een cursus, nieuwe sport of ga naar het feestje van je studiegenoot. Of doe bijvoorbeeld mee aan dat volleybaltoernooi van de universiteit. Je hoeft geen sterspeler te zijn om mee te doen. Je vindt altijd lotgenoten en het wordt vast hilarisch! 

4. Meld je aan voor een vereniging of club 

Verenigingen of clubs zijn de makkelijkste manier om mensen te leren kennen: als je iets kiest waar je zelf interesse in hebt dan kun je er zeker van zijn dat je gelijkgestemden gaat tegenkomen. Aan het begin van het studiejaar wordt er vaak een dag georganiseerd waar alle sportverenigingen, schoolteams en andere clubs leden werven. Ga hier naartoe, want tijdens deze activiteiten doe je niet alleen iets leuks, maar leer je ook nog eens toffe mensen kennen. Misschien zit je er niet op te wachten om naast een serieuze studie ook nog veel tijd te besteden aan nóg meer serieuze inzet. Toch is het lonend om naast je studie bij een studentenvereniging, politieke partij of een commissie aan een project te werken. Je leert niet alleen leuke mensen kennen, maar je werkt ook nog eens aan je cv! 

5. Ontmoet mensen in de klas

Nog een obvious optie, maar probeer vrienden te maken met je klasgenoten! Je universiteit of Hogeschool is de plek waar je moet opletten, luisteren en aantekeningen maken, maar een beetje socializen is ook belangrijk. Om meer mensen te leren kennen is het aan te raden om niet altijd in dezelfde projectgroep te werken en eens naast iemand anders te zitten in de collegezaal. Ook hier geldt weer: in het begin kent niemand elkaar, dus forceer jezelf door die ongemakkelijke introductiefase en ga ervoor!  

Je studententijd is een te gekke tijd waarin je waarschijnlijk vrienden voor het leven zult krijgen. Iedereen zit immers in hetzelfde schuitje! Good luck!

)