Geen irritante storingen tijdens je favoriete Netflix serie! Check hoe verbeter je de WiFi in je studentenhuis.

Hoe verbeter je de WiFi in je studentenhuis?

Woon jij in een studentenhuis en merk je dat de internetverbinding hier een beetje te wensen overlaat? Dan zijn er gelukkig allerhande manieren om ervoor te zorgen dat je toch van sneller Internet gebruik kunt gaan maken. Zelfs al zit je met meerdere mensen tegelijk te Internetten, gamen of streamen, met deze tips gaat dat allemaal lekker snel en kun jij zonder problemen leren voor je tentamen.

Kijk eens naar je internet-abonnement
Als jij serieus van plan bent de WiFi-verbinding in je studentenhuis te verbeteren, dan is het verstandig eerst eens jullie internet abonnement onder de loep te nemen. Er zijn heel wat verschillende aanbieders, die pakketten met sneller internet tegen scherpe prijzen aanbieden. Zeker als je jouw internet-abonnement deelt met anderen in het studentenhuis kun je zo voor een vriendelijk bedrag per maand toch een hoge internetsnelheid halen. Vergelijk gewoon een paar van de aanbieders en bekijk welke van deze op het moment de beste aanbieding heeft.

Zet je router op een andere plek
De locatie van de router kan veel invloed hebben op de snelheid van je internet. In veel huizen en studentenhuizen staat de router standaard in de meterkast. Een handige plek waar de router uit het zicht staat, toch? Niet helemaal, want in de meterkast kan het signaal van je router behoorlijk verstoord worden. Wil je gebruik maken van snel internet, dan is het beter om de router ergens anders neer te zetten. Zet je router op een paar verschillende plekken en kijk waar deze het beste tot zijn recht komt.

Koop een nieuwe router
Heb je router verplaatst, maar werk het internet nog steeds niet goed? De router zelf kan ook een belangrijke reden zijn dat je internet niet zo snel is. Misschien heb je gewoon een ouder model in huis staan dat de laatste wifi-standaarden niet ondersteunt. Heb jij een router die de standaarden 802.11n of 802.11ac niet aankan? Dan is het verstandig gelijk naar de winkel te gaan voor een router die hier wel raad mee weet. Je zult dan zien dat je wifi-signaal een flinke boost van krijgt.

Kies een ander kanaal voor je router
Het wifi-signaal wordt verstuurd over een aantal verschillende banden, die ook weer zijn onderverdeeld in kanalen. Elk wifi-netwerk gebruikt een van deze kanalen. Het kan zodoende zijn dat het netwerk waar jullie studentenhuis op zit, ook bij andere internetgebruikers in de buurt staat ingesteld. Het is dan beter om een ander kanaal te kiezen, een waarop het minder druk is. Je kunt hier bijvoorbeeld het programmaatje InSSider voor te gebruiken. Dit is momenteel niet gratis, maar er zijn oudere versies van het programma die nog wel gratis te gebruiken zijn.

Maak gebruik van QoS
QoS staat voor Quality of Service. Elke router heeft de optie om hier aanpassingen in te maken. Je verbetert er niet de snelheid van je wifi mee, maar kunt kiezen welke toepassing er voorrang moet krijgen. Vind jij streamen belangrijker? Of downloaden? Zo kun je toch optimaal gebruik maken van je Wifi!

)