Geloof ons maar, aan een cultuur wennen is geen makkie.

Hoe ga je om met cultuurshock?

Naar een nieuw land verhuizen met compleet andere gebruiken dan je moederland kan, nou… best een beetje een schok zijn. Je moet niet alleen je weg weten te vinden in een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden maken, en algemene ‘nieuwigheid’ ervaren, je moet ook wennen aan een nieuwe set sociale normen en waarden. Geloof ons maar, aan een cultuur wennen is geen makkie. De hoeveelheid cultuurschok die je ervaart hangt af van hoe vergelijkbaar de gebruiken van je aankomstland zijn met die van thuis. Cultuurschok kent vijf fasen. We proberen het leven van een internationale student iets makkelijker te maken met deze tips per fase. 

Vooraf: Verdiep je van tevoren. Als je weet waar je aan begint minimaliseer je de hoeveelheid shock die je zal ervaren. Natuurlijk is het heel anders om ergens midden in te staan, maar als je je een beetje hebt ingelezen zal je voor minder verrassingen komen te staan. 

 1. Honeymoon fase

Alles is geweldig en dit nieuwe land is zoveel beter dan je thuisland want kijk hoe mooi alles is! In de honeymoonfase is elk verschil met Nederland heel charmant, geweldig en leuk.

  • De enige tip die ik hier voor je heb is: geniet ervan! Ga helemaal op in hoe leuk alles is en hoe geweldig je het allemaal vindt, zodat je daar later op terug kan kijken om je wat moed te geven. Maak niet de fout door in deze fase te denken ‘dat overkomt mij niet’, want het zou nog wel eens tegen kunnen vallen hoeveel cultuurschok je gaat ervaren.

2. Afwijzingsfase

De nieuwigheid is eraf en de heimwee zet in. Daarnaast kan het gebeuren dat je in een conflict of situatie terecht komt die ontstaat door een cultureel misverstand. Dit is de meest frustrerende fase.

  • Stop met vergelijken. Je bent hier maar tijdelijk, dus weet dat je thuisland altijd op je wacht en dat hopen dat je nieuwe woon- of werkplek niet opeens gaat veranderen. Je kunt het maar beter over je heen laten komen.
  • Probeer niet te oordelen. Deze nieuwe gewoonten zijn niet beter of slechter, ze zijn ánders. Er is niet maar één manier om dingen te doen, dus probeer met een open blik te kijken naar je nieuwe land.
  • Vind steun bij vrienden, zowel locals als andere internationale studenten. Je kunt je heel eenzaam voelen in deze periode omdat niemand zo lijkt te denken als jij. Het is helemaal goed als je hier open over bent naar je nieuwe vrienden. Isoleer jezelf niet.

Hoe ga je om me cultuurshock

3. Globale aanpassingsfase

Je begint te wennen aan je nieuwe omgeving en je hebt een routine onder de knie. Sommige dingen zijn nog steeds lastig, maar het voelt in ieder geval niet meer zo nieuw en vreemd. Toch kan je tijdens deze periode nog te maken krijgen met onverwachte frustraties en vermoeidheid.

  • Geef jezelf de tijd. Het zal misschien nog wat langer duren voordat je je draai hebt gevonden, maar dat is normaal en laat je daardoor niet tegenhouden. Ga niet forceren en wacht af.

4. Diepgaande aanpassingsfase

Omdat je helemaal opgaat in je nieuwe cultuur in deze fase, word je soms overvallen met onverwachte schok als je op de automatische piloot iets verwacht wat vervolgens niet gebeurt. In deze fase merk je meestal alleen verschil als je al moe of gefrustreerd bent.

  • Neem je eigen cultuur onder de loep. Bedenk of je dingen écht vervelend vindt of dat ze alleen frustratie oproepen wanneer het allemaal niet zo lekker loopt en je op zoek bent naar iets bekends.
  • Maar ook: blijf jezelf en laat je niet meeslepen. Je hoeft je natuurlijk niet naar elke nieuwe gewoonte te voegen. Voelt iets niet fijn of past het niet bij jou? Probeer dan dicht bij jezelf te blijven. Je kunt wat meer maken als buitenlandse student, dus maak daar gebruik van.

5. Aanpassing

Hoera! Je bent succesvol geïntegreerd en voelt je super thuis in je nieuwe cultuur! Nu eindeloos genieten totdat je internationale studententijd erop zit (of beslissen dat je permanent wil emigreren).

)