Verwachtingen en de harde waarheid bij het leven van een student

Expectation versus reality bij het leven van een student

Door films zoals American Pie, Pitch Perfect en andere klassiekers over het leven als student op een universiteit, hebben we een beeld gevormd over hoe onze eigen studententijd eruit zal zien. Elke dag feesten, nooit hoeven leren en natuurlijk geen geldzorgen. Maar kloppen deze verwachtingen wel bij de werkelijkheid?

Verwachting: Elke dag feest
Werkelijkheid: Je zal waarschijnlijk veel nachten doorbrengen met Netflix in je bed. Het is niet realistisch om te verwachten dat je de hele tijd aan het feesten bent. Ten eerste zal je lever dit niet trekken. Ten tweede is je bankrekening toch echt geen bodemloze put, helaas. Maar laten we eerlijk zijn, in bed liggen met eten en je laptop kan soms ook als een feestje voelen.

Verwachting: Je bent bij alle colleges en werkgroepen aanwezig
Werkelijkheid: Ondertussen ben je erachter gekomen dat je studierooster enorm verschilt van je eerdere uren op de middelbare school. Je kan een college in de ochtend hebben en een werkgroep pas om 5 uur. Daarnaast is aanwezigheid bij sommige college's niet verplicht en ben je nu zelf verantwoordelijk voor je studie-uren. Spijbelen was nog nooit zo makkelijk, maar breng jezelf niet in de problemen en ga gewoon naar college! 

Verwachting: Op jezelf wonen is top
Werkelijkheid: Wanneer je dan eindelijk het huis verlaat bij je ouders, voelt dat zeker bevrijdend. Maar na een tijdje verlang je naar je ouders die de was doen, voor je koken en je kopjes thee komen brengen. Je moet opeens alles zelf doen! 

Verwachting: Je gaat nooit meer terug naar je ouders, behalve op speciale dagen en feestdagen
Werkelijkheid: Je gaat terug naar je ouders wanneer je geld, eten of aandacht wilt. De vrijheid wanneer je uit huis gaat is spannend, maar je gaat echt wel vaker terug naar je ouders naast de belangrijke data. Raad eens waar je het eerst aan de bel trekt als je bankrekening en koelkast leeg zijn?

party

Verwachting: Jij weet wel hoe je met geld moet omgaan, jij wordt niet de typische arme student!
Werkelijkheid: Ondanks studiefinanciering en leningen, blijft je inkomen vaak laag. Soms sluit de verwachting perfect aan bij de werkelijkheid, maar helaas niet als het om geld gaat. Jij wordt hiermee de stereotype student, altijd op zoek naar kortingen. Gelukkig heb je die wereldwijde kortingen met de ISIC kaart. Je bent dan wel arm, je wordt er wel creatief van!

Verwachting: Je studie gaat alleen maar over dingen waar jij geïnteresseerd in bent en je diploma halen is een eitje.
Werkelijkheid: Een studie kiezen wekt de illusie dat je nu nog maar één ding hoeft te doen: het ding wat je zelf hebt gekozen en waar je interesse in hebt! Helaas is niet altijd alles alleen maar leuk. Je beseft dat je niet in álles geïnteresseerd bent binnen je studie, of je bent overweldigd bij de enorme werklast. Geen zorgen, gelukkig zijn er ook nog genoeg leuke dingen, en hard werken hoort erbij. 

Verwachting: Je vindt je beste vrienden op je eerste dag en je blijft vrienden voor het leven.
Werkelijkheid: Mensen lopen sneller in en uit je leven dan je ooit voor mogelijk had kunnen houden. Een gezond sociaal leven hebben is geweldig, maar beste vrienden waar je op kunt vertrouwen en waar je mee kunt verbinden liggen niet altijd voor het oprapen. Het kost soms wat tijd om ze te vinden.

Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed, en is je studententijd toch een van je meeste zorgeloze tijden.

)