Verwachtingen en de harde waarheid bij het leven van een student

Expectation versus reality bij het leven van een student

Door films zoals American Pie, Pitch Perfect en andere klassiekers over het leven als student op een universiteit, hebben we een beeld gevormd over hoe onze eigen studententijd er uit zal zien. Elke dag feesten, nooit hoeven leren en natuurlijk geen geldzorgen. Maar kloppen deze verwachtingen wel bij de werkelijkheid?

Verwachting: Elke dag feest
Werkelijkheid: Je zal waarschijnlijk veel nachten doorbrengen met Netflix in je bed. Het is niet realistisch om te verwachten dat je de hele tijd aan het feesten bent. Ten eerste zal je lever dit niet trekken. Ten tweede is je bankrekening toch echt geen bodemloze put, helaas. Maar laten we eerlijk zijn, als jij in bed ligt met Netflix en eten, kan dat soms ook als een feestje voelen.

Verwachting: Je bent bij alle colleges en werkgroepen aanwezig
Werkelijkheid: Ondertussen ben je erachter gekomen dat je studierooster enorm verschilt van je eerdere uren op de middelbare school. Je kan een college in de ochtend hebben en een werkgroep pas om 5 uur. Niemand verwacht dan ook dat je het haalt naar elke klas, we hebben immers allemaal ons schoonheidsslaapje nodig.

Verwachting: Op jezelf wonen is top
Werkelijkheid: Wanneer je dan eindelijk het huis verlaat bij je ouders, voelt dat zeker bevrijdend. Maar na een tijdje verlang je naar je ouders die de was doen, de rust die je had bij je ouders. Je moet opeens alles zelf doen!

Verwachting: Je gaat nooit meer terug naar je ouders, behalve op speciale dagen en feestdagen
Werkelijkheid: Je gaat terug naar je ouders wanneer je geld, eten en zo ongeveer alles wilt. De vrijheid wanneer je uit huis gaat is spannend, maar je gaat echt wel vaker terug naar je ouders naast de belangrijke data. Raad eens waar je het eerst aan de bel trekt als je bankrekening en koelkast leeg zijn?

party

Verwachting: Jij weet wel hoe je met geld moet omgaan, jij wordt niet de typische arme student!
Werkelijkheid: Ondanks studiefinanciering en leningen, blijf je een arme student. Soms sluit de verwachting perfect aan bij de werkelijkheid, maar helaas niet als het om geld gaat. Jij wordt hiermee de stereotype student, altijd op zoek naar kortingen. Gelukkig heb je die wereldwijde kortingen met de ISIC kaart. Je bent dan wel arm, je wordt er wel creatief van!

Verwachting: Je studie gaat alleen maar over dingen waar jij geïnteresseerd in bent en je diploma halen is een eitje.
Werkelijkheid: Je beseft dat je niet geïnteresseerd bent in wat je leert of je bent overweldigd bij de enorme werklast. Soms is je studie echt precies wat je voor ogen had, en word je er enthousiast en leergierig van. Maar wanneer de universiteit ervoor zorgt dat je zoveel tijd en energie in één onderwerp moet stoppen, kan het zo aftakelend zijn dat je merkt dat je passie te veel wordt geassocieerd met een werkdruk die je niet aan kunt. En hierdoor vergeet je vaak waarom je die richting ook al weer had gekozen.

Verwachting: Je vindt je beste vrienden op je eerste dag en je blijft vrienden voor het leven.
Werkelijkheid: Mensen lopen sneller in en uit je leven dan je ooit voor mogelijk had kunnen houden. Een gezond sociaal leven hebben is geweldig, maar beste vrienden waar je op kunt vertrouwen en waar je mee kunt verbinden liggen niet altijd voor het oprapen. Het kost soms wat tijd en ervaring om ze te vinden.

Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed, en is je studententijd toch een van je meeste zorgeloze tijden.

)