Hier zijn vijf slechte gewoonten die je moet dumpen om van 2024 je beste jaar ooit te maken!

Dump deze slechte gewoontes in 2024

Januari is voorbij en je hebt je goede voornemens waarschijnlijk alweer opgegeven. De winter is lang, je voelt je misschien een beetje SAD en je motivatie is ver te zoeken. Dit artikel geeft je misschien een klein duwtje in de goede richting. Hier zijn vijf slechte gewoonten die je moet dumpen om van 2024 je beste jaar ooit te maken!

1. Social media checken terwijl je ergens aan werkt

Stoppen. Nee serieus, kappen nu. Zet je telefoon uit, stop ‘m in een kluis, installeer een websiteblocker in je browser: alles om te zorgen dat je niet op sociale media kan tijdens het studeren. Sociale media probeert je continu af te leiden en zo schiet het totaal niet op met je werk. Je komt alleen maar vast te zitten in een onproductieve-haat-stalk-like-spiraal. Als je het moeilijk vindt om te stoppen met sociale media, probeer het dan te zien als een beloning in plaats van een afleiding. Bijvoorbeeld door de Pomodoro techniek te gebruiken: 25 minuten werken, 5 minuten telefoonpauze. Spoelen, herhalen.

2. Jezelf met anderen vergelijken

Er zal altijd iemand beter, sneller, grappiger en gemotiveerder zijn dan jij. Je kunt je er wel constant zorgen over gaan zitten maken, maar dat gaat echt niks opleveren. Het is niet eerlijk om het oppervlakkige succes van iemand anders te gaan vergelijken met jouw innerlijke worstelingen en ambities. Daarnaast is jouw succes niet afhankelijk van het succes van iemand anders en heb je alleen maar invloed op je eigen leven. Sproei je eigen tuin, of zoiets.

3. Constant klaaaagen

Ja, klagen is leuk, en als Nederlanders hebben we altijd wel iets om over te zeiken, maar het levert niks op. Het is keer op keer bewezen dat positief denken en optimisme je verder kunnen helpen, terwijl negativiteit alleen maar (verrassing) negatieve effecten heeft. En niet alleen dat, klagen kan zelfs negatieve invloed hebben op hoe je hersenen informatie verwerken. Hoe meer negatieve dingen je zegt en denkt, hoe makkelijker het wordt voor je brein om dat soort gedachten te maken. Het is niet makkelijk om uit dit gedachtepatroon te komen. Probeer te beginnen met het nadenken over waar je nou écht ontevreden over bent. Zo kun je je debby downer gewoontes omzetten in iets constructiefs.

4. Perfectionisme

Sorry, maar perfectionisme is een slechte eigenschap. Je bent veel te veel tijd kwijt aan het vinden van het ideale kleurenschema voor je presentatie. Je krijgt nooit iets af, want je bent nooit tevreden met het werk wat je aflevert. Ik ben er om je te vertellen: soms is goed genoeg, goed genoeg. Ze zeggen niet voor niets ‘oefening baart kunst’: je moet iets héél vaak doen om er beter in te worden. Iemand die 100 meh potten bakt weet meer over pottenbakken dan iemand die dezelfde tijd bezig is met één perfecte pot.

5. Doen wat op je bord komt

Meteen doen wat op je bord komt, in plaats van taken clusteren en plannen, voélt heel productief, maar dat is het niet. Je wordt continu afgeleid door nieuwe taken, dus je maakt nooit iets af. Een goede manier om hiervan af te komen is door een lijstje bij te houden met alles wat voorbijkomt op een dag. Schrijf het even snel op en kom er later op terug. Niet alles hoeft meteen gefixt te worden, en zo kun je éérst afmaken waar je mee bezig was. Succes!

Welke van deze slechte gewoontes moet jij echt dumpen in 2024?  

)