Zo haal je als student het meest uit de belastingaangifte

Heb je een bijbaantje naast je studie? Dan kun je vanaf 1 maart belastingaangifte doen voor het afgelopen jaar! Als je in loondienst bent geweest, dan betekent dit dat je als student gemiddeld zo'n €250 terugkrijgt. Altijd mooi meegenomen toch? Je kunt daarnaast aangifte doen over de afgelopen 5 jaar. 

Er zijn een paar posten die erg nuttig kunnen zijn om in te vullen als student. Zo haal je namelijk het meest uit je belastingaangifte. Vind je aangifte doen maar lastig? En wil je meer info over het invullen van de interessante posten voor studenten? Wij helpen je een eindje op weg.

Om te beginnen is het handig om je aangifte vóór 1 april al te doen, want dit betekent dat je vóór 1 juli al je voorlopige aanslag krijgt. Later aangifte doen is ook geen probleem, als hij maar uiterlijk 1 juli binnen is bij de Belastingdienst. Mocht je deze datum niet redden, dan kun je uitstel aanvragen. Dit doe je via de website van de Belastingdienst of je kunt bellen naar de BelastingTelefoon (0800-0543)Later aangifte doen betekent wel dat áls je geld terugkrijgt, je dit pas later krijgt. Het streven van de Belastingdienst is dan binnen minimaal 3 maanden.

Om belastingaangifte te kunnen doen, heb je een aantal dingen nodig:

  • DigiD inloggegevens
  • Jaaropgave(n)
  • Gegevens van je studiekosten en studiefinanciering

Hoe doe je aangifte?

Op de website van de Belastingdienst log je in met je DigiD. Alle gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn zijn al ingevuld. Jouw taak is om te checken of alle ingevulde gegevens kloppen en deze eventueel aan te vullen - bijvoorbeeld met je studie- en/of reiskosten.

Jaaropgave

Als je het afgelopen jaar in loondienst hebt gewerkt, dan krijg je een jaaropgave van je werkgever. Deze ontvang je per post of per mail.

Heb je het afgelopen jaar stage gelopen? Ook dan hoor je een jaaropgave te krijgen. Check in het aangifteprogramma of de gegevens overeenkomen met die op je jaaropgave. 

Studiekosten

Met ingang van collegejaar 2015-2016 mag je geen studiekosten meer aftrekken als je studiefinanciering ontvangt. Ontvang je geen studiefinanciering, dan mag je je studiekosten aftrekken van je inkomsten en dit is dan een nuttige post om in te vullen. Voorwaarde is wel dat je de studiekosten zelf hebt gemaakt.

Afhankelijk van het jaar waarover je aangifte doet, staat in het aangifteprogramma aangegeven welke specifieke studiekosten je wel en niet mag aftrekken. Om vervolgens uit te rekenen hoe hoog het bedrag is dat je mag aftrekken, moet je de volgende rekensom uitvoeren:

Studiekosten – eventueel gekregen vergoeding - drempel van €250 = aftrek. Het bedrag dat overblijft, kun je dus gebruiken in je belastingaangifte.

Reiskosten

Heb je met het openbaar vervoer gereisd naar je bijbaan, was de afstand meer dan 10 kilometer (enkele reis) en kreeg je hiervoor geen of geen volledige reiskostenvergoeding? Dan mag je een bedrag van deze kosten aftrekken van je inkomsten.

In het aangifteprogramma vul je de periode in en het aantal kilometers per enkele reis naar je werk. Het programma berekent vervolgens automatisch hoeveel er wordt afgetrokken van je inkomsten. Dit zijn namelijk vaste bedragen die de Belastingdienst heeft opgesteld in de reiskostentabel.

Om te kunnen aantonen dat je daadwerkelijk met het openbaar vervoer gereisd hebt, heb je een openbaarvervoerverklaring of reisverklaring nodig. Als student krijg je deze verklaring bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Daarnaast kan de Belastingdienst na je aangifte vragen om een uitdraai van je gemaakte reizen. Maak deze uitdraai op tijd, want deze gegevens worden maar 18 maanden bewaard.

Succes! 

)