Het studentenleven is de mooiste tijd van je leven.

8 tips voor studenten die uit huis gaan

YES! Eindelijk onder de vleugels van je ouders vandaan! Het studentenleven verleidt velen om uit huis te gaan, wat geheel logisch is. Op kamers gaan is de weg naar vrijheid, onafhankelijkheid en zelfstandig worden voordat jij je settelt in een 'grote-mensen-huis' met een hond/kat/goudvis/partner. Op jezelf wonen als student gebeurt maar een keer in je leven!

Maar waar moet je rekening mee houden als je op jezelf gaat wonen? Wij geven je 8 tips zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

1. Maak een overzicht met je inkomsten en uitgaven

Realiseer je goed dat een eigen plek veel geld kost. Naast je maandelijkse huur komen er ook gas, water en licht bij en de wekelijkse boodschappen. Daar bovenop wil je ook nog een hoop leuke dingen blijven doen. Door je inkomsten en uitgaven bij te houden het overzicht bewaren.

Student-maakt-overzicht-uitgaven-inkomen

 2. Meubels en spullen

De meeste studentenwoningen zijn ongemeubileerd, maar meubels hoeven niet duur te zijn. Op Facebook duiken vaak verschillende groepen op zoals ‘gratis af te halen’ en ‘het weggeef- hoekje’. Ook heb je vast en zeker een breed netwerk met net afgestudeerde studenten, familie en kennissen die nog het een en ander thuis hebben staan. Plaats een oproep en voor je het weet heb je een gloednieuwe kamerplant (en een lamp, een oud nachtkastje, een bureau, een kleed (of twee) een paar planken en oh help, waar moet ik al deze spullen laten?!).

studenten-verhuizen-meubels-en-spullen

 3. TV en internet

Sommige studentenwoningen hebben TV en internet inbegrepen, maar dit is niet altijd het geval. Zorg dat je dit van te voren uitzoekt, zodat jij je niet als een holbewoner hoeft te voelen.

studenten-kijken-tv

4. Meld je verhuizing

Geef je nieuwe adres door aan de gemeente waar gaat wonen. De gemeente schrijft je in op het nieuwe adres en automatisch uit op je oude adres. Zo mis je nooit meer je belastingaangifte of overzicht van je studieschuld! 

studenten-melden-verhuizing

 5. Update jouw status op duo

Als student kun je studiefinanciering aanvragen. Helaas bestaat de uitwonende stufi niet meer, maar wellicht kom je in aanmerking voor een aanvullende beurs of moet je je studielening iets omhoog schroeven. 

studenten-status-updaten

 6. Verzekeringen

Ben jij 21 jaar of ouder dan ben je niet langer opgenomen in de verzekering van je ouders. Niet alle verzekeringen zijn nodig, maar deze zijn goed om te hebben:

  • Studenten krijgen een voordelige zorgverzekering, check studentengoedverzekerd.nl, deze website is door de grootste studentenvakbonden samengesteld.
  • Inboedelverzekering: verzekert jouw bezittingen. Mocht je waterschade oplopen, of slachtoffer worden van een inbraak, dan kun je kosten terug krijgen.
  • WA verzekering, handig als je in een dronken bui de telefoon van je huisgenoot van het balkon laat vallen. 

studenten-verzekeringen

 7. Schrijf je in bij bureau studentenartsen

In Amsterdam bijvoorbeeld heb je een huisartsenpraktijk met gewone huisartsen voor iedereen die in en rondom het centrum van Amsterdam woont. Alle studenten van de UvA en HvA in Amsterdam kunnen zich bij de praktijk laten behandelen door de huisarts met specifieke kennis van de studie en het studentenleven. Zo hoef jij niet meer stad en land af te reizen voor een 10 minutengesprek bij de dokter in jouw ouderlijk dorp.

studenten-schrijven-in-bij-artsen

8. Studentenkorting met ISIC

Leef jij op dit moment van je DUO lening en de paar schrale euro's die je met je zaterdagbaantje bij elkaar schraapt? Dan zijn studentenkortingen een noodzaak voor jou. ISIC biedt vele kortingen in jouw studentenstad aan, check ze hier

)