4 tips om productiever te zijn

Je dagelijkse leven kan bommetjevol zitten. Colleges volgen, werken aan projecten, sporten, een sociaal leven onderhouden en ook nog je overige taken zoals boodschappen doen en je kamer schoon houden...aardig veel nietwaar? Heb jij ook het gevoel dat je eigenlijk te veel te doen hebt voor de tijd die je hebt? Lastig, maar er zijn zeker dingen die je in je dagelijkse ritme kunt toepassen om meer taken af te ronden. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende tips.

1. Zet je wifi uit op je laptop

Hoe vaak komt het niet voor dat je tijdens je studieopdracht of leerwerk "eventjes" Facebook checkt en je vervolgens, een halfuur later, nog geen alinea verder bent? Niet goed voor je productiviteit dus. Het eerste dat je daarom eigenlijk zou moeten doen als je start aan je studieopdracht of leerwerk, is je wifi uitschakelen op je laptop. De drang om online te gaan kan je hierdoor beter negeren. Je zult versteld staan hoe productiever je bent zonder deze onderbrekingen. 

2. Combineer je to-do list met tijdsblokken

Het nadeel van een to-do list is dat er hiermee geen rekening wordt gehouden met je beschikbare tijd. Aangezien we van nature geneigd zijn onze vrije tijd te overschatten, en hierdoor minder lang productief te zijn, is het raadzaam om je to-do list uit te breiden met tijdsblokken. Beschrijf precies wanneer je aan welke actie van je to-do list gaat werken. Door deze tijd te blokkeren heb je ten eerste een goed overzicht van hoeveel taken je daadwerkelijk in je dag kunt passen. Daarnaast heb je zo een mooie moment tot moment planning waarmee je voorkomt je dat je dat je toch stiekem andere dingen gaat doen. Je hebt je tijdsplanning van tevoren al gemaakt, wat het makkelijker maakt om je eraan te houden.

3. Zorg voor een ochtendroutine

Oke, oke, uitslapen en snoozen kan heerlijk zijn. Groot nadeel is alleen dat je hiermee veel kostbare tijd verspilt, helemaal als je veel taken af te vinken hebt. Een goede en consistente ochtendroutine vormt de basis voor je dag, dus zorg dat je deze met een kick-start begint. Ideaal is het om gedurende de week op dezelfde tijd op te staan. Hiermee creëer je ritme waar je uiteindelijk veel profijt van zult hebben.

4. Bundel Mosquito Tasks

Ook de taken buiten je studie om kunnen zich opstapelen; je ouders bellen, de was en boodschappen doen, een cadeautje kopen voor je vriendin...ook deze taken kunnen stress veroorzaken. Hoe ga je dit inplannen in je al zo drukke agenda? Als je deze taken niet meteen uitvoert op het moment dat ze je gedachten binnenschieten, kunnen ze je concentratie voor je studietaken namelijk behoorlijk beïnvloeden. De oplossing hiervoor is simpel; plan iedere dag een halfuurtje om deze kleine, niet studiegerelateerde taken te doen. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld net voor of na het avondeten.

 

Benieuwd naar meer tips waarmee je je productiviteit verhoogt? Check dan even onderstaande afbeelding.

Tips om je productiviteit te verhogen

 

Bron: Calnewport

)