Ontspan in slechts 5 minuten met deze tips.

Met deze 15 tips ben je in 5 minuten ontspannen

Stress, ondanks dat we het waarschijnlijk allemaal zoveel mogelijk proberen te vermijden, ontkomen we er vaak niet aan. In sommige studieperiodes kan het nou eenmaal voorkomen dat alle deadlines in dezelfde week vallen en je stresslevel omhoog schiet. Zorgen voor voldoende ontspanning is noodzakelijk om je hoofd koel je houden en geconcentreerd te blijven, maar vaak ook het moeilijkst in te plannen in je drukke agenda. We come to the rescue! Want deze 15 tips om te ontspannen kosten je slechts 5 minuten.

1. Zet een kopje thee

Sowieso even genieten van een lekkere kop thee werkt al ontspannend, maar wil je het helemaal goed aanpakken kies dan voor een kruidenthee. Er wordt namelijk gezegd dat deze theeën een extra ontstressende werking hebben.

Ta kan hjälpa att varva ner

2. Eet chocola

En nee, dan bedoelen we niet een hele reep - hoe verleidelijk ook - maar een stukje. Gewoon om jezelf even te verwennen en te kalmeren. Daarnaast is van pure chocolade aangetoond dat deze het stresshormoon Cortisol verlaagt.

Choklad är bra mot stress

3. Mediteer

5 minuten letten op jezelf en je ademhaling is alles wat je nodig hebt om te profiteren van de ontspannende voordelen van meditatie.

Student mediterar för att varva ner

4. Sluit je ogen

Deze tip is natuurlijk ook erg goed te combineren met de vorige tip. Door je ogen te sluiten zonder je je even af van de situatie. Doe dit 5 minuutjes en je bent weer helemaal zen en gefocust.

Stäng ögonen för att varva ner

5. Geef jezelf een handmassage

Natuurlijk kun je dit ook door iemand anders laten doen, maar kernboodschap is dat een handmassage echt ontspannend werkt. Gebruik een lekkere handcrème en masseer je handen. Deze tip is vooral goed als je grote verslagen moet maken en je dus veel aan het typen bent.

Massera händerna för att varva ner

6. Ga de buitenlucht in

Of je nu een blokkie om gaat in je buurt, even gaat chillen op een bankje in een park of al is het een wandelingetje over je campus, eventjes in de buitenlucht zijn is goed voor je! Je doet zo weer wat frisse lucht op om daarna weer geconcentreerd aan de slag te kunnen gaan. 

Var själv för att varva ner

7. Kijk uit het raam

Kijk 5 minuutjes uit het raam en zie hoe kinderen buiten spelen of staar lekker naar de wolken. Het zal je meer ontspannen dan 5 minuten tv kijken of door je Facebook tijdlijn scrollen.

Titta ut kan vara avslappnande

8. Stretch

Probeer gespannen spieren te voorkomen door te stretchen. Dit kun je ook gewoon doen vanuit je stoel. Rek en strek je armen en rol je schouders een paar keer en je zal je meer relaxed voelen.

Stretcha är bra när du är spänd

9. Dans

Zet de radio even hard aan en gooi die heupen los! Er wordt gezegd dat het zenuwen vermindert. Het is het proberen waard toch?!

Dansa för att slappna av

10. Luister naar je favo liedje

Toch niet zo zeker van je dansmoves? Zet dan gewoon je favoriete nummer op en geniet hiervan.

Musik för att varva ner

11. Ruik aan ontspannende geuren

Bepaalde geuren zijn goed voor je gemoedstoestand. Zo staat lavendel bekend om de ontspannende werking en is de geur van citroen goed voor onze stemming. Daarnaast helpt citroengeur ook vermoeidheid tegengaan.

Dofter kan påverka vårt humör

12. Speel een spelletje

Pak je telefoon, speel een spelletje en verzet zo je gedachten. Zet een timer op 5 minuten om te voorkomen dat je straks een uur vastgeplakt zit aan je telefoon.

Spela spel för att vila hjärnan

13. Lachen

Zoek grappige filmpjes op YouTube en lach je rot. Je zult je daarna een stuk ontspannender voelen.

Skratta för att slappna av

14. Praat met een vriend of vriendin

Als je ergens mee zit, kun je altijd bij je vrienden terecht. Lucht je hart en de kans is groot dat je je daarna beter voelt.

Prata ut om dina känslor

15. Zorg voor een opgeruimd bureau

Berg op wat je nu niet nodig hebt en laat alleen het belangrijkste op je bureau liggen. Doordat je werkplek nu minder rommelig oogt, zul je ontspannender aan de slag kunnen gaan.

Organisera för mindre stress

)