10 gouden tips voor cv-building

10 gouden tips voor cv building

En dan is het moment daar, je bent afgestudeerd! Elk jaar nemen studenten afscheid van het oh zo heerlijke studentenleven en belanden voor het eerst op de arbeidsmarkt. Helaas ligt een goede en leuke baan niet voor het oprapen. Werkgevers krijgen vaak honderden sollicitaties per maand en bekijken elk cv ongeveer 20 seconden. Daarom is het belangrijk dat jouw cv opvalt en iets vertelt over jou als persoon. Wij geven je 10 gouden tips hoe jij jouw cv laat opvallen!

1. Werk naast je studie 

Met een bijbaan naast je studie doe je niet alleen praktijkervaring op, maar laat je ook zien gemotiveerd en ambitieus te zijn. Werkgevers vinden praktijkervaring belangrijk vanwege de nodige basiskennis die je opdoet en de beroepshouding die je kunt aantonen. Bovendien kun je hiermee een netwerk opbouwen in de branche waarin je na je studie graag zou willen werken.

10 gouden tips voor cv-building

2. Loop stage

Stage lopen vindt niet iedereen even leuk, maar studies verplichten het niet voor niets. Een stage geeft jou als student de kans om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je ervaart wat je wel en niet aanspreekt in de beroepspraktijk en daarnaast bouw je een groot netwerk op. Als een stage geen verplicht onderdeel is van je studie, probeer het dan alsnog te doen!

10 gouden tips voor cv-building

3. Doe internationale ervaring op 

Overweeg je een studie of een stage in het buitenland? Doen! Naast het feit dat je een groot avontuur tegemoet gaat, verbeter jij je taalvaardigheid en leer je jezelf aanpassen aan verschillende culturen. Ervaring in het buitenland opdoen betekent niet alleen een onvergetelijke tijd, maar ook weer een stapje dichterbij je toekomst.

10 gouden tips voor cv-building

4. Ga bij een studentenvereniging

Lid zijn van een studentenvereniging levert je niet alleen veel borrels, feesten en nieuwe vrienden op. Je breidt ook je netwerk verder uit, dat op latere leeftijd goed van pas kan komen. Als lid van een studentenvereniging zul je vaak activiteiten moeten organiseren. Je leert omgaan met verantwoordelijkheden en werkt tegelijkertijd aan je organisatieskills. 

10 gouden tips voor cv-building

5. Ga bij een studievereniging

Een studievereniging is meer carrièregericht dan een studentenvereniging. De leden zitten vaak in de eindfase van hun studie en de evenementen die zij organiseren zijn erop gericht om waardevolle skills te ontwikkelen en in contact te komen met potentiële werkgevers. Een actief lidmaatschap bij een studievereniging gericht op jouw specifieke beroepsgroep of sector is dus erg waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en je cv-building.

10 gouden tips voor cv-building

6. Houd een portfolio bij

Tijdens je studie werk je aan verschillende opdrachten en projecten. Bewaar deze goed! Op deze manier kun je jezelf op een professionele manier presenteren aan je toekomstige werkgever. Digitale documenten kun je bewaren op je computer en gedrukte documenten kun je bewaren in je portfolio.

10 gouden tips voor cv-building

7. Volg een honoursprogramma

Een honoursprogramma is een studie naast je huidige studie voor gemotiveerde en talentvolle studenten die het maximale uit hun studie willen halen. Diverse hogescholen en universiteiten bieden een programma aan. Je komt niet zomaar in aanmerking voor een honours programma. Hiervoor moet je hoge cijfers halen. Je verbreedt en verdiept je kennis en vaardigheden, komt vroegtijdig in aanraking met het bedrijfsleven en je verdient een extra aantekening op je diploma. 

10 gouden tips voor cv-building

8. Doe vrijwilligerswerk

Als je een jaar als vrijwilliger in een weeshuis in Zuid-Afrika heb gewerkt, heb je in veel gevallen een streepje voor op kandidaten die dat niet hebben. Je doet iets nuttigs in je vrije tijd en daar houden werkgevers van. Zo ben je weer een stap dichter bij jouw eerste baan. 

10 gouden tips voor cv-building

9. Maak een LinkedIn-account aan

LinkedIn is een groot platform geworden waarop bedrijven regelmatig naar nieuwe werknemers zoeken. Begin zo vroeg mogelijk met een LinkedIn-account, zodat je aan het eind van je studie een duidelijk profiel hebt opgebouwd met een goed netwerk en aanbevelingen. Zorg daarnaast voor een sterke headline en gepaste functietitels zodat je beter gevonden wordt. 

10 gouden tips voor cv-building

10. Schrijf je scriptie met een onderwerp dat je echt aanspreekt

Door jouw scriptieonderwerp te richten op de branche of zelfs het bedrijf waar jij wilt werken, werk je aan het afstuderen en je cv. Benader dus de bedrijven waarvoor jij graag zou willen werken en hun directe concurrenten. Bovendien voelt het als tijdverspilling om een scriptie te schrijven over een onderwerp dat je niet echt interessant vindt en jou niet verder helpt in je carrière.

 10 gouden tips voor cv-building

)