Tips voor succesvol hospiteren

Studenten die op kamers willen krijgen er allemaal mee te maken: hospiteren. Diverse hospiteerborrels worden afgestruind in de hoop zowel de perfecte kamer te vinden, als die ene klik. Een klik hebben met de huidige bewoners is misschien wel het belangrijkste, je wilt bovendien ergens wonen waar jij je thuis voelt.

Een hospiteeravond is nou eenmaal spannend. Voordat je denkt de geschikte woonruimte te hebben gevonden moet je eerst nog door een keuring heen. Samen met andere enthousiaste kamerzoekers worden jullie door een kritische jury van top tot teen geanalyseerd. Maak je niet druk! Wij geven je tips hoe je succesvol kunt hospiteren: 

Kom op tijd!

Te laat komen is natuurlijk een no goDreig je te laat te komen, bel dan even op om het te laten weten. Ook veel te vroeg komen is niet echt een goed idee. Kom je dankzij een ruime planning te vroeg, loop dan even een rondje. De bewoners willen zich graag voorbereiden en nog het een en ander met elkaar bespreken.

Doe je niet anders voor dan je bent

Natuurlijk, je wilt indruk maken. Je wilt overkomen als de leukste, gezelligste en meest spontane huisgenoot in spe. Het is zeker niet verboden je enthousiasme te laten zien, maar ga hierin niet te ver. Doe je niet compleet anders voor dan je bent. Wees jezelf!

Succesvol hospiteren doe je zo

Stel je bij binnenkomst aan iedereen voor

Zo laat je direct zien hoe sociaal je bent! Knoop een praatje aan met de andere hospitanten en bewoners. Maak niet direct reclame voor jezelf maar toon interesse in de bewoners en het huis.

Denk van tevoren na over antwoorden

Een hospiteeravond draait natuurlijk om kennismaken. De bewoners van het huis willen jou ook graag leren kennen. Wees voorbereid op vragen die zij zullen stellen als: hoe ziet jouw week eruit, wat zou jij toevoegen aan dit huis, wat doe je in je vrije tijd of wat vind jij belangrijk in een huis/kamer?

Stel zelf vragen

Vragen uit jezelf stellen is a good thing! Je bent serieus en je toont interesse. Je bent toch benieuwd of je huisgenoten samen eten, met elkaar stappen en wat ze zoal de hele dag doen. Daarnaast kun je ook vragen stellen over het huis: hoe zit het met de huurbaas, gemeenschappelijke apparaten, enzovoort.

Succesvol hospiteren doe je zo

Maak oogcontact

Je komt veel geïnteresseerder en zelfverzekerder over wanneer je oogcontact maakt met de bewoners. Ga niet staren, je bent er niet om te flirten! 

Succesvol hospiteren doe je zo

Wees eerlijk tegen jezelf

Je kunt wel ontzettend je best doen om gekozen te worden maar als de kamer of het huis je vervolgens toch niet bevalt, dan is dat zonde. Niet alleen voor jou, ook voor je huisgenoten en de andere kandidaten die wél enthousiast waren. Kijk dus kritisch naar het huis, de kamer en de bewoners en vraag je af of je hier enkele jaren met plezier zou kunnen doorbrengen.

Na afloop

Blijf niet langer hangen dan gewenst. Als de avond is afgelopen, ga dan weg zonder nog even na te blijven plakken en extra te slijmen bij de bewoners.

Succesvol hospiteren doe je zo

Tot slot

Laat in een berichtje weten wat je van de avond/kamer vond. Wacht niet totdat je wordt uitgekozen.

)