Zo kan je Wikipedia wél gebruiken voor je studie

Je hebt vast vaak genoeg gehoord dat je Wikipedia nooit als bron mag gebruiken voor je scriptie of andere studieverslagen. Je docenten zullen je lui vinden en je verslag waarschijnlijk afkeuren, omdat deze online encyclopedie niet als betrouwbare bron gezien wordt. Toch is Wikipedia niet helemáál nutteloos als het aankomt op je studie, verre van! Wij geven je drie manieren waarop je de site kunt gebruiken zonder dat je het als bron hoeft te vermelden.

Achtergrondinformatie 

Als je de context van je onderwerp weet, dan helpt je dat een hoop in het begrijpen van het onderwerp. En laat Wikipedia daar nou net perfect voor zijn! Raadpleeg pagina's die uitleg geven over het onderwerp van je verslag en ben zo prepared voor de meer wetenschappelijke literatuur. Door je eerst wat in te lezen, begrijp je de moeilijkere artikelen daarna sneller waardoor je vervolgens makkelijker je verslag schrijft.

Referenties

Onderaan de pagina's op Wikipedia staat altijd een lijst van boeken, artikelen en andere links die gebruikt zijn bij het samenstellen van de pagina. Deze referenties gaan vaak naar de originele onderzoeken en kunnen dus zeer relevant zijn om te lezen en later uit te citeren of parafraseren. Check het natuurlijk wel nog even, maar de kans is groot dat je deze literatuur gewoon mag gebruiken in je bronvermelding.

Keywords

Door met je muis op keywords te staan, dit zijn de woorden met een hyperlink, kom je via een pop-up beknopt meer te weten over belangrijke sub-onderwerpen. Klikken op de hyperlink leidt je naar de pagina "achter" dit onderwerp en geeft je uitgebreidere informatie erover. 

 

Kijk, zo ga je toch anders kijken tegenover Wikipedia nietwaar?

)