Studeren in het buitenland

Overweeg jij om een deel van je studie in het buitenland te volgen, maar heb je geen waar je moet beginnen of wat er allemaal bij komt kijken? Geen zorgen, ISIC helpt jou op weg!

1. Zoek jouw droom studie

Je bent op zoek naar de studie van je dromen, maar er is zoveel keuze en aanbod! Dit kan het allemaal nogal verwarrend maken. Zoek hulp! Je kunt bijvoorbeeld bij KILROY meer informatie vergaren. KILROY heeft diverse connecties met universiteiten in het buitenland. Via een bemiddelingstraject helpt KILROY jou met het vinden van tickets, het aanvragen van een visum en het maken van een begroting. Alvast wat inspiratie opdoen? Lees hier de meest internationale universiteiten van 2017.

Studeren in het buitenland

2. Aanvraagprocedure 

Zodra jij een geweldige studie op het oog hebt, is het van belang dat je zowel toestemming krijgt van jouw opleiding als van de buitenlandse universiteit. Voor toestemming van de examencommissie is het nodig een dossier te vullen met bijvoorbeeld de volgende documenten:  

  • Kopie paspoort 
  • Cijferlijst
  • Aanvraag toestemming formulier 
  • Aanbevelingsbrief van je coach/begeleider 
  • CV (Engels)
  • Motivatiebrief 
  • IELTS of TOEFL resultaten

De aanvraagprocedure loopt via een International Office of Buitenlandbureau bij jou op school. Jouw dossier is je ticket naar een unieke ervaring, besteed hier zorgvuldig je tijd aan! 

Studeren in het buitenland

3. Financiering 

Ben je geselecteerd voor een studie in het buitenland? Gefeliciteerd! Om je tegemoet te komen in de kosten, kunnen studenten die voor een periode van minimaal 3 maanden gaan studeren in een ander Europees land in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs. Dit betekent dat jij een maandelijks bedrag ontvangt op je rekening. Het budget voor de Erasmusbeurzen wordt toegewezen aan jouw hogeschool of universiteit. Aanmelden voor een Erasmusbeurs gaat dan ook via jouw onderwijsinstelling. Om voor een Erasmus beurs in aanmerking te komen moet je minimaal je eerste studiejaar hebben afgerond. Meer informatie kun je lezen op de website www.erasmusbeurs.nl.

Studeren in het buitenland

4. OV-chipkaart en studiefinanciering

Als student in Nederland heb je recht op een OV-chipkaart en kun je studiefinanciering krijgen in de vorm van een lening. Omdat je door je buitenlandstudie geen gebruikmaakt van je studentenreisproduct, krijg je met de ov-vergoeding maandelijks een geldbedrag op je rekening gestort om jou toch tegemoet te komen. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van de ov-vergoeding een uitwonende beurs aan te vragen. Dit kun je regelen in Mijn DUO

 Studeren in het buitenland

5. Huisvesting 

Een geschikte woning zoeken is een leuke tijdbesteding, maar je moet vooral geduld hebben. De ene stad heeft meer aanbod dan de ander. Er zijn ook universiteiten die jou huisvesting bieden zoals in een studentenflat of op de campus van de school. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een leuke woning! Er zijn verschillende groepen op Facebook waar studenten uit een vorige semester hun woning verhuren. Via deze weg kun je ook op zoek naar huisgenoten. Op Facebook is er veel aanbod te vinden als je op '(stad) Erasmus student (jaar)' zoekt.  

Studeren in het buitenland

6. Visum

Als Nederlander heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie. Voor niet-Europese landen heb je wel een visum nodig. Het kan moeilijk zijn om deze documenten aan te vragen. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele maanden. Hou hier rekening mee! Op WilWeg.nl staat per land uitgebreid beschreven hoe je een visum kunt aanvragen. 

Studeren in het buitenland

7. Verzekering

Zorg ervoor dat je een reisverzekering afsluit. Het is handig om eerst bij je huidige verzekering te controleren waar je al voor verzekerd bent om onnodige kosten te besparen.

Studeren in het buitenland

8. Vergeet je ISIC kaart niet!

De ISIC kaart biedt jou ruim 40.000 kortingen en voordelen in meer dan 130 landen wereldwijd. Je kunt korting krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea en culturele en historische bezienswaardigheden. Heb je nog geen ISIC kaart? Dan kun je 'm hier bestellen.

)