Studeren in een nieuwe en andere stad? Zo maak je snel vrienden!

Ga je binnenkort in het buitenland studeren of verhuis je naar je studiestad in Nederland? Super gaaf, maar misschien ook wel spannend. Je wilt natuurlijk een te gekke tijd hebben en het gezellig hebben met anderen, maar je kent nog helemaal niemand! 

Om je wat op weg te helpen hebben we 6 tips om op een leuke manier mensen te leren kennen in je nieuwe stad.

1. De introductietijd 

Aan het begin van je (buitenlandse) studieperiode worden er vaak introducties georganiseerd. Dit is het perfecte moment om snel veel andere studenten te leren kennen. Denk hierbij aan een intro van je studiestad, van je opleiding of van een studie- of studentenvereniging. Tijdens de activiteiten die er worden georganiseerd, leer je gemakkelijk anderen kennen. Ga je in het buitenland studeren? Dan krijg je vaak een mentor toegewezen die je alle ins en outs van je nieuwe universiteit en studiestad verteld.

Leer nieuwe mensen kennen tijdens je studie

2. Kies voor een studentenhuis

Het is niet alleen erg gezellig om in een studentenhuis te wonen, vaak is het ook nog eens een stuk goedkoper. Het varieert per studentenhuis in hoeverre je samen dingen onderneemt. Er zijn studentenhuizen die samen boodschappen doen en samen eten. In sommige studentenhuizen zijn veel gemeenschappelijke ruimtes aanwezig zodat je gezellig kunt socializen of chillen met je roomies.    

Leer nieuwe mensen kennen tijdens je studie

3. Zeg vaker ja! 

Zeg vaker ja tegen nieuwe dingen of uitnodigingen van medestudenten. Meld je bijvoorbeeld aan voor een cursus, nieuwe sport of ga naar het feestje van je studiegenoot. Het maakt niet uit dat je niet iedereen goed kent. Of doe bijvoorbeeld mee aan dat volleybaltoernooi van de universiteit, je hoeft geen sterspeler te zijn om mee te doen. Je vindt altijd lotgenoten en het wordt vast hilarisch! 

4. Meld je aan voor een vereniging of club 

Aan het begin van het studiejaar wordt er vaak een dag georganiseerd waar alle sportverenigingen, schoolteams en andere clubs leden werven. Ga hier naartoe, want tijdens deze activiteiten doe je niet alleen iets leuks, maar leer je ook nog eens toffe mensen kennen. Misschien kun je eens iets uitzoeken wat je nog nooit gedaan hebt?   

Leer nieuwe mensen kennen tijdens je studie

5. Ontmoet mensen in de klas

Natuurlijk zal je heel veel optrekken met je klasgenoten! Je school de plek waar je moet opletten, luisteren en aantekeningen maken, maar een beetje socializen is ook belangrijk. Om meer mensen te leren kennen is het aan te raden om niet altijd in dezelfde projectgroep te werken en eens naast iemand anders te zitten in de collegezaal.

6. Doe nevenactiviteiten

Misschien zit je er niet op te wachten om naast een serieuze studie ook nog veel tijd te besteden aan nóg meer serieuze inzet. Toch is het lonend om naast je studie bij een studentenvereniging, politieke partij of een commissie aan een project te werken. Je leert niet alleen leuke mensen kennen, maar je werkt ook nog eens aan je cv! 

 

Je studententijd is een te gekke tijd waarin je waarschijnlijk vrienden voor het leven zult krijgen. Iedereen zit immers in hetzelfde schuitje! Good luck!

)