Efficiënt leren doe je met deze tips

Hoe je wél zou moeten leren

Tentamens leren, niet een van de leukste dingen in je studentenleven, maar wel nodig om die toetsen te kunnen rocken. Deze manieren helpen je om effectief te leren en je zo optimaal voor te bereiden.

1. Lees de tekst niet meerdere keren

"Als ik de tentamenstof gewoon vaak doorlees, dan komt het wel goed" - klinkt bekend? Stop daar vanaf nu dan maar mee, want dit blijkt niet echt te werken. Bij de eerste keer lezen haal je veel informatie uit de tekst. De keren daarna eigenlijk niet meer. Je leest de stof dan namelijk vooral met het gevoel van "yes, ik weet dit". Wat wel werkt is om hetgeen je moet leren te verspreiden over meerdere momenten en niet alles 1 keer proberen te leren. Pas daarnaast een actieve leerstrategie toe. Zie het volgende punt.

2. Vragen (laten) stellen

Een van de beste manieren om de studiestof goed te onthouden is om jezelf te overhoren - of dit te laten doen door bijvoorbeeld een klasgenoot of je ouders. Lees een hoofdstuk en toets jezelf erover met vragen. Je kunt ook speciale vragenkaarten hiervoor maken. Weet je het antwoord niet meteen? Geen probleem. Zoek het dan nog eens op, want hierdoor onthoud je het vervolgens beter.

4. Stop met markeren

Oh wat worden je aantekeningen toch mooi van alle kleurtjes! Het highlighten van belangrijke info is alleen niet erg effectief om de stof te onthouden. Gemarkeerde teksten lezen kan afleiden en daardoor ervoor zorgen dat je minder goed herinnert wat je gelezen hebt. Ook zou je met deze studiemethode minder goed verbanden kunnen leggen, helemaal als je je bij het leren alleen focust op de gekleurde tekst.

5. Neem pauze!

Je onthoudt het minst als je probeert om alles in een keer in je hoofd te stampen. Zorg dus dat je genoeg breaks neemt. Leer een stuk, neem pauze en overhoor jezelf daarna.

6. Slaap voldoende

Doorgaan met leren tot diep in de nacht? Doe maar niet, want je hebt genoeg slaap nodig om hetgeen je geleerd hebt te onthouden. Vaak sta je als student voor de keuze; óf nog even doorbikkelen met leren óf uitgerust het tentamen gaan maken? Het laatste is de beste optie.

)