Een goed begin is het halve werk!

Voorkom tentamenstress: zo bereid jij je voor op tentamens

Je krijgt er een paar keer per jaar mee te maken, tentamenweek! De tijd dat je jezelf opsluit in de bibliotheek, even geen sociaal leven leidt en er geen einde aan lijkt te komen. Eigenlijk de verschrikkelijkste en tegelijkertijd zwaarste periodes tijdens je studie, omdat je natuurlijk weer veel te laat bent begonnen met leren. Maar hé, het kan ook anders! Bereid je nou eens goed voor zodat je wat stressrimpels en hoofdpijntjes vermijdt. Voorkom tentamenstress en probeer het volgende lijstje met tips in de praktijk te brengen voor je volgende tentamenweek. 

1. Maak een planning

Zorg dat je inzicht krijgt in je studieboeken en daarbij de bijbehorende hoofdstukindelingen. Maak een planning zodat je aan ieder hoofdstuk genoeg tijd kunt besteden. Hiermee bedoelen we niet het hoofdstuk globaal doorlezen, nee; echt bestuderen. Maak aantekeningen, samenvattingen en bekijk oude examenvragen. 

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

2. Zoek motivatie

Je kunt wel de hele dag tegen jezelf zeggen; “Het is zo moeilijk” of “Ik kan het niet.” Je wil niet je kostbare tijd verspillen aan klagen, het moet toch gebeuren! Get over it en benut je tijd zorgvuldig. Vul bijvoorbeeld je planning aan met leuke activiteiten die je pas mag doen als jouw taken zijn volbracht. Beloon jezelf met een Netflix marathon of ga op stap met vrienden.  

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

3. Vermijd uitstel en afleiding

Om tijdverspilling te voorkomen is het handig om te weten op welke plekken jij het productiefst kunt studeren. Dit kan in de bibliotheek zijn of misschien wel op zolder. Sommige studenten vinden het prettig om samen te studeren en vormen een studiegroep. Het kan goed zijn dat het voor jou niet werkt, maar misschien voor een ander wel. Wees dan eigenwijs en ga je eigen gang.

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

4. Maak onderscheid tussen studie en vrije tijd

Loop niet voortdurend rond met een schuldgevoel wanneer je even niet in je studieboeken hebt gekeken. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het studeren en de momenten van vrije tijd. Het is efficiënter om een paar uur goed geconcentreerd te lezen, dan de hele dag aan school te besteden en maar een beetje te leren.

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

5. Leer slim

Herhaling, herhaling en herhaling! Gebruik post-its met steekwoorden uit de tekst en categoriseer dit met stickers. Zo krijg je een overzicht van de belangrijkste punten. Stel jezelf vragen over een hoofdstuk; waar gaat het hoofdstuk over? En wat is het belangrijkste argument van de auteur? Noteer je antwoorden en highlight zinnen in de tekst.

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

6. Leer hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden

Het kan moeilijk zijn om te weten wat je nu echt moet leren voor het tentamen, vooral als je veel hoofdstukken moet kennen. Probeer inzicht te krijgen in het hoofdstuk en je te concentreren op de grote lijnen in de tekst. Er staat veel in de tekst maar overspoel jezelf niet met onnodige informatie! 

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

7. Take a break

Het is een slechte gewoonte om tijdens het studeren jezelf geen beweging en frisse lucht gunnen. Je hersenen zijn actiever wanneer je af en toe een pauze neemt. Met name een rondje lopen in de buitenlucht doet het goed! Verruil je laptop voor je sportschoenen en loop een rondje in de buurt! 

Voorkom tentamenstress; zo bereid jij je voor op tentamens

Het belangrijkste van alles is om in jezelf te geloven. Vertrouw erop dat je het kunt! Dus waar wacht je op? Ga aan de slag!

)